Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Hundattackerna ökar – och det beror på oansvariga ägare

- 03/04/2014, 07:16 -
Antalet hundattacker ökar i Sverige.
1 av 3

Antalet hundattacker ökar i Sverige.

Enligt Svenska Kennelklubben beror det på oansvariga ägare.
2 av 3

Enligt Svenska Kennelklubben beror det på oansvariga ägare.

Leif R Jansson / TT

Och att man köper hundar som man inte riktigt klarar av att hantera.
3 av 3

Och att man köper hundar som man inte riktigt klarar av att hantera.

AP

Att hundar attackerar människor händer oftare och oftare i Sverige. Men vad beror det på? Svenska Kennelklubben har en teori.

I förra veckan slets en bebis ur sin vagn av en hund mitt på torget i Härnösand och en fyra år gammal flicka blev ihjälbiten av en hund i sitt hem i USA. Hundattackerna har ökat med 40 procent och Hans Rosenberg från Svenska Kennelklubben menar att det beror på oansvariga hundägare.

– I dag är det många som köper en hund för hur den ser ut. Om du vill ha en söt eller häftig hund så köper du det, trots att man kanske inte vet dess ändmål och temperament, säger Rosenberg till Nyheter24.

Fler anmäler

Socialstyrelsens statistik berättar att 326 personer hamnade på sjukhus 2012 efter att ha blivit attackerade av hundar. Jämfört med 2002 då 227 personer lades in är det en ökning med 40 procent, skriver Dagens Nyheter.

Rosenberg tror att ökningen även kan handla om att det är fler som anmäler.

– Folk har blivit mer benägna att anmäla händelser, precis som folk i dag är mer benägna att anmäla exempelvis våldtäkter så anmäler de oftare olyckor med hund, säger han och fortsätter:

– Det är inte hundens ansvar utan det handlar om att ägaren inte har tagit sitt ansvar. Hos många blir hunden en familjemedlem och ägarna blir mindre mottagliga för kritik. 

Kamphundar

Hunden som attackerade bebisen i Härnösand var av rasen Amstaff och flickan som dog attackerades av en Pitbull. Båda dessa raser är så kallade kamphundar men Rosenberg menar att även här hänger det på att många ägare inte kan hantera sina hundar.

– En viss sorts kamphund var med i flera olyckor förr. Men man ska inte hänga ut en viss ras, alla raser är unika och det hänger på hundägaren att hantera den rätt, säger han.

Vad som behöver göras för att minska antalet olyckor är Rosenberg på det klara med. 

– Ägare måste alltid ta ansvar och polisen måste få utbildning när det gäller djur- och hundfrågor för att kunna använda tillsynslagen, avslutar han.