Attackerades med flaskor.
1 av 2
Attackerades med flaskor. - Foto: Alvaro Barrientos / TT
En tiggare i centrala Stockholm.
2 av 2
En tiggare i centrala Stockholm. - Foto: Lars Pehrson / TT

Ungdomsgäng gick till attack mot tiggare – kastade flaskor

Ett femtontal ungdomar gick under gårdagskvällen till attack mot tiggare vid Kista galleria.


"Rädda"

Två av de attackerade tiggarna ska ha vänt sig till socialjouren för att få hjälp att åka tillbaka till Rumänien.

– De är rädda för vad som kan hända. Nästan alla som tiggde i Kista har nu åkt in till stan, eftersom de inte vågar sitta kvar. Men de har inga platser där och måste återvända till Kista, säger Bienvenidu Flores, talesperson för EU-migranter i Stockholm, till Dagens Nyheter.

KISTA. Strax efter klockan 21 på tisdagskvällen attackerades ett antal rumänska tiggare av ett 15-tal ungdomar utanför Kista galleria.

– De kom mot oss och attackerade oss med flaskor och stenar, säger en av tiggarna, Mihai Brados, till Dagens Nyheter.

"Kastade flaskor"

Enligt Dagens Nyheterna ska ungdomarna ha skrikit att tiggarna skulle ut ur Sverige.

– Ungdomarna, som var i 13–14 årsåldern, kastade flaskor mot dem. Ordningsvakterna kom ut och kunde backa in i gallerian tillsammans med rumänerna, säger Jörgen Karlsson, närpolischef i Kista till Dagens Nyheter och fortsätter:

– Enligt de uppgifter vi har ska det röra sig om lokala ungdomar, som brukar röra sig i gallerian.

En skadad

En kvinna ska under attacken ha skadats så illa av slag mot huvudet att hon var tvungen att uppsöka sjukhus. Uppgifter som Jörgen Karlsson inte kunde bekräfta för Dagens Nyheter.

– Det finns ingen anmälan upprättad ännu, men en patrull har ansvar för avrapporteringen och jag tror att det kommer att upprättas en anmälan om minst försök till misshandel. Om det visar sig att kvinnan skadades i attacken så blir det självklart en annan brottsrubricering, säger han till tidningen.

"Beredskap inför kvällen"

Enligt Mihai Brados ska ungdomarna, som lämnade platsen innan polisen anlände, ha sagt att de skulle återkomma under dagen i dag och döda tiggarna. Något som polisen nu är förbereder sig för.

– Det är viktigt att ha en beredskap för kvällen. Sådana här händelser måste man bevaka. Även om inget säger att det kommer att hända igen, så har vi ändå med det i tanken. Ungdomarna finns ju i området, och rumänerna också. Något har ju utlöst det här – och det problemet är förmodligen inte löst, säger Jörgen Karlsson till Dagens Nyheter.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

Bråttom att deklarera för att få pengar i april

Rekordstora summor i årets skatteåterbäring leder till att många deklarerar snabbare än normalt. Och nu börjar det bli hög tid att godkänna deklarationen för den som vill ha sina pengar snabbt – då är sista dagen nämligen 3 april.

Två gripna för mordförsök i Bredäng

En man fördes allvarligt skadad till sjukhus med ambulans efter ett grovt våldsbrott i Bredäng i södra Stockholm under natten till långfredagen, rapporterar Expressen.

Norrmän hamstrar ägg i Sverige

1 timme sedan
Det råder äggbrist i Norge – och många korsar därför gränsen för att ladda upp inför påsken. De frågar direkt när de kommer in: "Har ni ägg?", säger Patrik Zäll, butikschef för Nordby Supermarket.

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

1 timme sedan
Världssamfundet har satt ned foten om en vapenvila, åtminstone på pappret. Säkerhetsrådets krav lämnar tolkningsutrymme och har åsidosatts förr. Israel fortsätter att bomba Gazaremsan.

Japan återupptar Unrwa-stöd

1 timme sedan
Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.