Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Vi får inte glömma det otroliga stöd som finns"

- 04/04/2014, 11:59 -
Tillsammans med Camilla Wikström gjorde Alexander Erwik ett aprilskämt med ett större syfte.
1 av 3

Tillsammans med Camilla Wikström gjorde Alexander Erwik ett aprilskämt med ett större syfte.

Camilla Wikström är heterosexuell och har en pojkvän.
2 av 3

Camilla Wikström är heterosexuell och har en pojkvän.

Och Alexander Erwik är homosexuell och har också en pojkvän. Tillsammans lurade de sina vänner att de skulle skaffa ett barn tillsammans.
3 av 3

Och Alexander Erwik är homosexuell och har också en pojkvän. Tillsammans lurade de sina vänner att de skulle skaffa ett barn tillsammans.

Alexander Erwik är homosexuell och tycker att stödet för HBTQ-personer i Sverige blir större och större.

Alexander Erwik ville visa att toleransen för homosexuella har ökat. Han genomförde därför ett aprilskämt där han sa att han skulle skaffa barn, tillsammans med sin partner, en tjejkompis och hennes partner.

– Jag är homosexuell och har kille. Hon är heterosexuell och har pojkvän. Vi skulle alltså vara fyra personer som skaffar barn tillsammans, berättar Alexander för Nyheter24.

Inget negativt

Tanken om aprilskämtet slog Alexander eftersom att ett samkönat par pratat med honom om vilka reaktioner de mött när de berättade att de skulle skaffa barn tillsammans med en kille. 

– De fick så mycket negativa kommentarer från folk i deras närhet att de valde att lägga projektet på is. Men jag ville visa för dem att det handlade om just dess personer och inte alla, berättar Alexander och fortsätter:

– Jag har fått hur mycket reaktioner som helst på mitt klipp men ingenting har varit negativt. Det är många personer som är hetero, och som jag inte ens känner, som har hört av sig och grattat.

"Lyft stödet"

Alexander berättar att han bara har stött på en person som "inte tror på den familjebilden" och som tycker att "barn behöver en mamma och en pappa". Själv har han knappt blivit utsatt för något hat på grund av sin sexualitet, men han är medveten om att det sker.

– Självklart ska vi inte banalisera homofobi eller partier som jobbar emot homosexuellas rättigheter. Men vi får inte heller glömma att lyfta det otroliga stöd som faktiskt finns i Sverige. Det finns en enorm tolerans här som inte finns i andra länder som annars liknar vårt, säger Alexander.

Han tror att homofobi ofta sker på platser där folk inte har det så bra.

– Det kommer alltid finnas idioti och vi kommer nog aldrig hamna på noll. Jag tycker att homofobin i vardagslivet blivit mindre påtaglig. Många av de historier som når mig är incidenter som sker på stan i natten, där förövaren inte är helt nykter. Den typiska homofoben är en person som bär på allmän ilska och gärna tar ut den på vilken minoritetsrepresentant som helst som kommer i dess väg, avslutar Alexander. 

Se Alexanders avslöjande här.