Det ska röra sig om över 1 000 enskilda material.
1 av 2
Det ska röra sig om över 1 000 enskilda material. - Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Det har tidigare skrivits mycket om rättegången mot Pirate Bay-grundarna.
2 av 2
Det har tidigare skrivits mycket om rättegången mot Pirate Bay-grundarna. - Foto: SCANPIX

Två svenska fildelare åtalas: "Ett av de största fallen"

Två svenska män står åtalade för att spridit stora mängder filmer från bland annat Walt Disney och Warner Bros Entertainment via servrar i Tyskland.


Straff

Om männen döms för brott mot upphovsrättslagen alternativt medhjälp till brott mot upphovsrättslagen kan det innebära böter eller fängelse i upp till två års tid. 

SVERIGE. Ett av de största fallen inom fildelning i Sverige är på väg upp i rätten. 

Två svenska män ska tillsammans ha spritt stora mängder filmer och teveserier via servrar i Tyskland. Efter tillslag i deras bostäder och hjälp från tyska myndigheter åtalas de nu för upphovsrättsbrott.

Över tusen filer

Totalt rör det sig om 1.050 enskilda verk som spridits via sajten xnt.nu under 2010 och 2011.

– Det här är ett av de största fallen sett till antalet filmer som spridits, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad, till Nyhetsbyrån Siren. 

Kommenterat på sajten

Personer bakom satjen skrev själva för ett par år sedan: 

"Eftersom vi inte har hört mycket från polisen efter att ha släppts är mycket av informationen i det här inlägget spekulationer. Hur som helst, vi får väl anta att polisen kör en utredning. Eftersom de konfiskerade nästan 10 datorer i denna räd det förmodligen kommer att ta ett tag. För närvarande lever vi livet som vanligt. Minus alla tracker-grejer förstås".

Krypterade hårddisk

I december 2012 rapporterades det om en man som misstänktes vara aktiv fildelare som dock frikändes för upphovrättsbrott efter det att polisen inte klarade av att ta sig in i hans krypterade hårddiskar. Han dömdes dock för medhjälp till upphovsrättsbrott.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Positiva toner inom tjänstesektorn

Trafikverket: E6 kan öppna i sommar

E6 utanför Stenungsund kommer att öppna tidigare än beräknat, meddelar Trafikverket.

Krisande Body Shop lägger ner i Sverige

Skönhetskedjan The Body Shop lägger ned verksamheten i Sverige. På en extrainsatt bolagsstämma beslutade man att ansöka om likvidation för The Body Shop Svenska AB, rapporterar Market.

Tysk gripen för spionage i Europaparlamentet

En assistent till en tysk högerpolitiker har gripits för misstänkt spionage för Kinas räkning, meddelar åklagare. Mannen anklagas för att ha försett Kinas underrättelsetjänst med information om förhandlingar i Europaparlamentet.

Apple tappar stort i Kina

Apples Iphone-försäljning i Kina rasade med 19 procent under första kvartalet. Det var den sämsta utvecklingen sedan pandemin slog till 2020, enligt siffror från den oberoende analysfirman Counterpoint.

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

1 timme sedan
Tjetjeniens hårdföre ledare Ramzan Kadyrov uppges vara svårt sjuk i pankreatit. Nu planerar Kreml för regimskifte i den ryska delrepubliken, hävdar ryska oberoende Novaja Gazeta. En hårdför befälhavare nämns som möjlig efterträdare.