Torsdag 2 Dec
Stockholm

Gudrun Schyman om miljonen: "Imponerande när en organisation visar sådan styrka"

Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ
1 av 3
Gudrun Schyman, talesperson för Feministiskt initiativ. Foto: Elisabeth Ohlson Wallin
Ett ordentligt påfyll i valfonden för FI.
2 av 3
Ett ordentligt påfyll i valfonden för FI. Foto: Montage
FI:s tre talespersoner: Stina Svensson, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco.
3 av 3
FI:s tre talespersoner: Stina Svensson, Gudrun Schyman, Sissela Nordling Blanco. Foto: TT

I veckan lyckades Feministiskt initiativ passera en miljon kronors-gränsen för insamlade pengar till sin valfond.

– Det är imponerande när en organisation utan pengar och personal visar sig ha en sådan styrka, säger Gudrun Schyman till Nyheter24.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Feminism och homepartys

Nyheter24:s Magda Omerspahic har träffat Gudrun Schyman och pratat om feminism och homepartys.

– Det är inget särintresse när vi pratar om att kvinnor ska ha samma rättigheter som män.

SVERIGE. Under fredagen fyllde Feministiskt initiativ nio år som parti. Lägligt nog klirrade det vid samma tillfälle till rejält i valfondskassan och Fi hade under kort tid lyckats samla ihop en miljon kronor.

Många har engagerat sig och bland de mer kända namnen hittar man komikern Özz Nûjen som donerade 100 000 kronor nyligen. Även artisterna Robyn och Nina Persson har engagerat sig i valkampanjen och spelat in en skiva.

Nyheter24 tog ett snack med Gudrun Schyman, en av tre talespersoner för Fi.

Nu har ni nått en miljon kronor i er valfond! Vad tycker du om det kampanjandet som folk har bedrivit främst i sociala medier?

– Jag är imponerad över den aktivitet som finns på sociala medier. Jag följde twitterkampanjen i fredags och det var rena rama racet! Vi har många aktivister i våra led och även personer som kanske inte kommer att rösta på Fi, men som vill se oss i parlamenten, var med. Det är imponerande när en organisation utan pengar och personal visar sig ha en sådan styrka och då vill man vara med, säger Schyman till Nyheter24.Har donationerna varit främst från privatpersoner?


– Mig veterligen är det bara privatpersoner som har skänkt pengar. Några få har satt in mycket men de allra flesta bidrar med en liten summa. Men när många ger lite så blir det mycket!

Vad är det som gör att även personer som inte kommer rösta på er, skänker pengar till Fi:s valfond?


– Jag tror att fler vill se ett feministiskt parti i parlamenten för att det skulle vidga vår förståelse av vad politik är. En ny dimension skulle komma in, den som handlar om jämställdhet och frihet från alla former av diskriminering, dvs "särintressen" och "sidofrågor" skulle bli en integrerad del av politiken och det skulle samtidigt betyda en vitalisering av demokratin eftersom en mängd nya röster skulle höras. Att vi stärker demokratin i en tid när fascism och nationalism växer sig stark tror jag många sympatiserar med.

Kommer ni komma in i riksdagen?

– Ja, nu gör vi det. Först kommer vi in i EU-parlamentet och sedan kommer vi in i riksdagen. Jag kan inte se någon annan utveckling nu. Vi har drygt 8 000 medlemmar nu, och det ökar hela tiden. Det  feministiska och antirasistiska genombrott som vi nu ser  kommer absolut att manifestera sig i de kommande valen, avslutar Schyman.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela