Lördag 24 Jul
Stockholm

Flygplanspassagerare stoppade utvisning

Utvisningen stoppades tillfälligt efter att passagerarna rest sig upp.
1 av 2
Utvisningen stoppades tillfälligt efter att passagerarna rest sig upp. Foto: TT/Scanpix Fasimil
Så här skrev Malin Björk i sitt Facebookinlägg.
2 av 2
Så här skrev Malin Björk i sitt Facebookinlägg. Foto: Faksimil Facebook

UPPDATERAD. Mannen skulle utvisas trots att han har småbarn och hela sitt liv i Sverige. Men tidigt under torsdagen lyckades passagerare hindra planet han satt på från att lyfta.

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
FN:s barnkonvention

FN:s barnkonvention har en rad artiklar som innehåller bestämmelser om mänskliga rättigheter för barn. 

Artikel nio:
Ett barn ska inte skiljas från föräldrarna mot deras vilja, utom när det är för barnets bästa. Barn som är skilt från föräldrarna har rätt att träffa dem regelbundet.

Artikel tio:
Ansökningar från familjer som vill återförenas över statsgränser ska behandlas på ett positivt, humant och snabbt sätt.

SVERIGE. Under torsdagen planerar gränspolisen av verkställa en utvisning av flerbarnspappan Ghader Ghalamere. I onsdags kväll greps han i sitt hem, framför ögonen på sin familj. Han ska utvisas till Iran, ett land han flydde från för tolv år sedan.

Ghader flydde från regimen i Iran och fick flyktingstatus av FN:s flyktingorgan UNHCR, men dokumenten som intygar det räckte inte för Migrationsverket. Det hjälpte heller inte att han har bott i Östersund i fem år och är nybliven pappa med ett löfte om jobb. 

– De skickar mig i döden om jag måste tillbaka, säger Ghader till Östersunds-Posten.

Passagerare reste sig i solidaritet

Tidigt under torsdagen skulle mannen transporteras från Östersund till Stockholm. Planet han var bokad på lyfte morse, men utan Ghader. Tack vare demonstranter och passagerare ombord på flygplanet fick han gå av och fördes tillbaka till flygplatsen.

Enligt Östersundsposten ska en av passagerarna ombord på planet ställt sig upp och uppmuntrat övriga passagerare ombord att ta av sig bältena och även de resa sig, för att visa solidaritet. Det gjorde de. Och lyckades därmed tillfälligt stoppa utvisningen. 

"Familjeåterförening är en mänsklig rättighet"

I ett inlägg på Facebook uppger Vänsterpartiets Europaparlamentariker Malin Björk att det var hon som reste sig ombord på planet och uppmanade till protest. I inlägget skriver hon bland annat: "Familjeåterförening är en mänsklig rättighet som ständigt åsidosätts och Sverige har förbundit sig i FN-konventioner att alltid agera för och främst för barnens bästa".

Och hänvisar till det faktum att Ghadar har två små barn och en fru i Sverige.

AktivisterArlanda

Enligt uppgifter till Nyheter24 tror nu aktivister att polisen tänker föra Ghader till Stockholm på annat sätt.

– Vi befarar att han kommer att köras ner till Stockholm, säger Jorge Londoño till Nyheter24 och fortsätter:

– En grupp aktivister finns på plats från klockan kvart över tio på Arlanda.

Förväntas få lugnande inför ny transport

Hittills uppges en aktivist vara gripen och flera identifierade. Människorättsorganisationer på plats uppger att Ghader nu förväntas få lugnande medel för att transporten ska kunna genomföras. Detta efter att han varit panikslagen och rädd medan han fördes till planet, och ska enligt Öresunds-Posten lagt sig på marken. 

Uppdaterad 11.55:

Enligt Londoño väntas nu Ghader flyttas till Sundsvall för att sedan föras till Gävle i väntan på ny tid för utvisning.

När en utvisnings stoppas går det inte bara att sätta personen på nästa plan, det krävs mycket arbete. Vi tror att det kommer ske ett nytt utvisningsförsök på måndag, eftersom det är ovanligt att det görs på helger, säger han till Nyheter24 och fortsätter.

– Vi kommer att göra en blockad eller flygplatsaktion då också. 

Uppdaterad 13.55:

Ghaders advokat uppges ha lämnat in ett vekställningshinder. Detta innebär att Migrationsverket tillfälligt måste stoppa avvisningen och öppna ärendet på nytt.

Verkställningshindret lämnades in efter att nya omständigheter kommit fram som gör att mannen inte kan utvisas, menar advokaten enligt Öresunds-Posten

Uppdaterad 19.42:

På torsdagskvällen meddelade Migrationsverket att Ghaders ärende öppnats, skriver Aftonbladet.

Nyheter24 har sökt Malin Björk. 

Kommentera (9)
Kopiera länk
Dela