Hon stoppade utvisningen - nu polisanmäls hon.
Hon stoppade utvisningen - nu polisanmäls hon. - Foto: TT/Scanpix Fasimil

Passagerare som stoppade utvisning polisanmäls

Malin Björk som med hjälp av sina medresenärer stoppade en utvisning ombord på ett flyg till Stockholm har nu polisanmälts.


Ghader Ghalamere

Ghader är en flerbarnspappa som bott i Östersund i fem år. I torsdags skulle han utvisas och protesterna var många. Nu har utvisningen tillfälligt stoppats och Migrationsverket har meddelat att hans ärende öppnats på nytt. 

ÖSTERSUND. Nyheter24 har tidigare skrivit om hur Malin Björk (V), passagerare ombord på ett flygplan på väg från Östersund till Stockholm, uppmanade sina medresenärer att resa sig upp i solidaritet med den flerbarnspappa ombord som skulle utvisas.

Aktionen ledde till att mannen, Ghader Ghalamere, leddes av planet och att utvsningen därmed tillfälligt stoppades. 

Brott mot flygsäkerhetslagarna

Malin Björk, som tog initiativ till aktionen, har nu polisanmälts av en medresenär som menar att hon begått en terroristhandling eftersom hon hindrat planet från att lyfta, skriver Östersunds-Posten.

Inte aktuellt

Per Thelin vid Östersundspolisen säger att ärendet är lämnat till åklagare. Anmälaren menar att Björk har gjort sig skyldig till brott mot flygsäkerhetslagarna. Men Thelin själv tror inte att det är aktuellt att hon skulle ha gjort sig skyldig till brottet.

– Det är tillämpligt om någon till exempel är väldigt berusad eller stökig på planet, och piloten beslutar att stoppa flygningen, säger han till Östersunds-Posten.

Under måndagen sa Björks pressekreterare Linda Bengtsson att Björk inte tänkte kommentera ärendet. 

Uppdatering:

Vänsterpartiet meddelar att de inte vill kommentera polisanmälan.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

1 timme sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.