Sofia Arkestål.
Sofia Arkestål. - Foto: Privat

Lyckad crowdfunding – nu siktar Sofia Arkestål (C) på riksdagen

När Nyheter24 intervjuade centerpartisten Sofia Arkestål om hennes crowdfunding var hon hoppfull – men inte säker. Nu har hon lyckats med sitt mål på 50 000 kronor.


Vill se tydligare liberalism

Arkestål beskriver sig själv som libertarian och vill se en tydligare liberalism från sitt parti.

– Jag är väldigt tydlig med att jag vill banta staten och att vi behöver riktiga liberala alternativ att rösta på.

STOCKHOLM. 51 027 kronor.

Så mycket lyckades centerpartisten Sofia Arkestål, 24, samla in till sin personvalskampanj till riksdagsvalet – via crowdfunding. Det var i mitten av mars som hon berättade om sin något ovanliga metod och sedan dess har flera hakat på – bland andra partikamraten Fredrick Federley.

Har hon skapat en trend?

– Haha! Jag brukar selektivt se mig själv som en early adaptor men i det här fallet hoppas jag att min kampanj har gjort sitt för att få fler att använda sig av verktyget, säger Arkestål till Nyheter24.

Några "större summor"

Totalt var det 92 personer som var med och bidrog till slutsumman. Och alla var ungefär lika generösa.

– Jag har till exempel hört om en person som sagt att hen gett "ett ekonomiskt bidrag till en riksdagskandidat som [hen] aldrig träffat eller vet något om och som bara har en mikroskopisk chans att kryssa sig in". Personen är inte centerpartist och tillhör inte min valkrets, men blev bevisligen väldigt positivt inställd till mitt sätt att finansiera och skapa kampanjen, säger riksdagskandidaten.

Det var några som stod för bidrag av "större summor" men det vanligaste bidraget var 100 kronor.

"Ska vrida och vända på varje krona"

Nu är frågan bara hur pengarna ska användas.

– Det mesta kommer gå åt till annonsering online men sedan ska det produceras en del content som kommer kosta pengar. Mina tre fester är stora kostnadsposter också, evenemang är sällan billigt. Men jag ska vrida och vända på varje krona, som jag alltid gör, säger Arkestål.

Hon står på plats 20 på Stockholmscenterns riksdagslista och behövde därför ta till nya grepp för att kunna kryssa sig förbi namn som Johan Hedin, Johanna Jönsson och Hannes Hervieu.

Det är dock inte första gången som hon gör något nytänkande. I januari var det Arkestål som låg bakom "Hitlerhånet" mot Beatrice Ask (M) efter att justitieministern gått på en satirartikel från Daily Currant om cannabis.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Försäljningslyft för kosmetikabjässen L'Oréal

Stormen kring Kinberg Batra - detta har hänt

Kompisrekryteringar och rymdfakturor. Förra året tillträdde den tidigare Moderatledaren Anna Kinberg Batra som landshövding i Stockholm. Nu stormar det rejält kring henne.

Facket om Kinberg Batra: Toxisk ledarstil

Facket riktar hård kritik mot landshövding Anna Kinberg Batra, vars ledarstil beskrivs som toxisk.

Kinesiska miljonstäder sjunker

Nästan hälften av Kinas storstadsområden sjunker mer än tre millimeter om året, visar en ny studie publicerad i den vetenskapliga tidskriften Science. 270 miljoner personer bor i områdena vilket motsvarar 29 procent av Kinas befolkning, rapporterar CNN.

Två gripna för attack mot Navalnyjs stabschef

Två personer har gripits i Polen, misstänkta för att i Litauen ha attackerat den döde ryske regimkritikern Aleksej Navalnyjs tidigare stabschef med en hammare.

Misstänkt för kvinnomord i Södertälje släppt

En 35-årig man som suttit häktad misstänkt för mord på en närstående kvinna i Ronna i Södertälje i mars har släppts.