Sebbe Staxx: "Förstår varför Revolutionära fronten mobiliserat sig"

- 07/05/2014, 07:43 -
Kartellens frontman medverkar i onsdagens Uppdrag Granskning.
1 av 5

Kartellens frontman medverkar i onsdagens Uppdrag Granskning.

Faksimil SVT/Youtube

Sebbe Staxx.
2 av 5

Sebbe Staxx.

Faksimil SVT

Ur en av RF:s egna propagandavideos.
3 av 5

Ur en av RF:s egna propagandavideos.

Faksimil Youtube

Föräldrarna till den nazist som RF skulle attackera. Men han hade flyttat hemifrån fem år tidigare.
4 av 5

Föräldrarna till den nazist som RF skulle attackera. Men han hade flyttat hemifrån fem år tidigare.

Faksimil SVT

Skadegörelse på deras villa.
5 av 5

Skadegörelse på deras villa.

Faksimil SVT

Revolutionära Fronten säger sig attackera nazister och fascister – men det är många andra som fått stå i deras väg. Samtidigt försvaras gruppen av bland andra rapparen Sebbe Staxx.

SVERIGE. De menar att deras verksamhet, deras antifascism, är självförsvar. Att de attackerar exempelvis nazister som själva gärna tar till våld. 

Men i onsdagens Uppdrag Granskning träder andra offer för vänsterextrema Revolutionära fronten (RF) fram och vittnar om vad de upplevt. Och det visar sig att det inte bara handlar om nazister eller fascister.

"Jag vet hur de tänker"

En av de som försvarar RF är rapparen Sebbe Staxx, frontfigur i hiphopkollektivet Kartellen. I videon till låten "Underklassmusik" medverkade aktivister från organisationen.

– Jagkänner ju flera av dem och jag vet ju hur de tänker och de drivsju ut av att de känner att det finns en väldigt stor orättvisa ioch med att de här nazisterna blir ju skyddade, de blir ju valladeav polisen, säger han i programmet och fortsätter:

– Jagförstår varför de har valt att mobilisera sig och kämpa motorättvisan. Revolutionära fronten existerar av en anledning.

I intervjun med SVT:s Janne Josefsson säger Sebbe Staxx att den anledningen är att det existerar nazister, som Svenskarnas parti och Svenska Motståndsrörelsen. Han jämför det med att det finns Djurgården och AIK.

Attackerade nazists föräldrahem – fem år efter att han flyttade

I programmet visas flera exempel upp på när RF attackerat personer som inte alls har några högerextrema kopplingar. Bland annat en företrädare för Liberala partiet och en för Moderata ungdomsförbundet träder fram.

I ett av fallen som tas upp vandaliserade aktivister från Revolutionära fronten en villa där de trodde att en nazist bodde. Men han hade flyttat ut föräldrahemmet för fem år sedan. Jörgen Åberg, pappa till mannen som var målet för attacken, kallar det "en våldtäkt på vårt demokratiska system".

– De angriper ju nazister och fascister, men tittar man på deras tillvägagångssätt så är det ju de som ärfascisterna, säger han i programmet.

Uppdrag Granskning sänds på onsdag i SVT1 klockan 20.00.

Se videon till "Underklassmusik" där RF-aktivister medverkar: