Stockholm

Föreläsare kritiseras av elever: "Nobbar inte en man om han vill dansa"

Föreläsaren Gerd Riccius fick kritik för sin föreläsning.
1 av 2
Föreläsaren Gerd Riccius fick kritik för sin föreläsning. Foto: Facebook/Joakim Holmberg
Lerum gymnasium.
2 av 2
Lerum gymnasium. Foto: Joakim Holmberg

Studenterna på Lerums Gymnasium väntade sig en föreläsning i vett och etikett inför den stundande studentbalen men i stället ska flera elever ha reagerat negativt över föreläsningen som de delvis upplevde som sexistisk.


Läs mer
Stängdes av

Läs också om eleven som hånade en lärare på Twitter och stängdes av från Tekniska Högskolan.

LERUM. Under måndagen fick avgångseleverna på Lerums gymnasium besök av föreläsaren Gerd Riccius. Riccius håller föredrag i bland annat vett och etikett och har föreläst på skolan de senaste tjugo åren.

I måndags reagerade dock några elever med missnöje då Riccius bland annat ska ha sagt att "kvinnor skulle endast tala om de blev tilltalade av en man" samt att de inte heller bör tacka nej till en dans om de blev uppbjudna av en man.

Riccius själv förstår inte kritiken.

– Jag har blivit missförstådd. Kritiken mot min föreläsning är helt befängd och visar att eleverna inte har förstått innebörden i den. Föreläsningen vände sig till båda könen, handlade om vikten av rätten att vara sig själv, stå för sina åsikter och lägga grunden till ett gott självförtroende. Etikettsregler är till för att underlätta umgänget mellan människor, säger Gerd Riccius till Nyheter24.

Göran Carebrog, verksamhetschef på Lerums gymnasium, säger att han personligen inte har hört någon elev klaga men kan förstå reaktionen.

– Jag har personligen funderat på om att det kan reta upp någon, men jag pratade med flera elever efteråt och alla var positiva. Det är inte meningen att man ska köpa alla vett och etikettregler, utan man ska ta in utvalda bitar och använda det som ett verktyg i sociala sammanhang, säger Careborg till Nyheter24.

Riccius menar att dessa regler är endast till för att man ska kunna röra sig smidigt i sociala situationer.

Är det enbart killarnas "ansvar" att bjuda upp, får inte tjejer göra det?

– Enligt etiketten är det mannen som bjuder upp till dans och inleder ett samtal. Dessa regler har kommit till för att öka smidigheten, inte för att diskriminera kvinnan. Jag poängterade att även flickor kan bjuda upp till dans och att även de är ansvariga för att hålla igång en konversation vid bordet.

Får man inte tacka nej till en dans?

– Man nobbar inte en man om han vill dansa, det ingår i det sociala spelet. En flicka har däremot rätt att nobba en berusad kavaljer, som bjuder upp till dans.

"Tar med en nypa salt"

Kan du förstå att det kan sända fel signaler till eleverna?

– Jag har respekt och förståelse för att man reagerar, men vissa saker får man ta med en nypa salt. Vi i ledningen har själva funderat över om man ska tona ner vissa bitar ut föreläsningen. Jag tycker att det bara är sunt att elever reagerar, säger Careborg.

Riccius betonar dock att man inte måste följa några vett och etikettregler.

– Vill man inte följa de här reglerna så får man låta bli att anamma dem. Det står var och en fritt att strunta i dem, vilket jag också klargjorde i min föreläsning men märk väl att vett och etikett handlar om respekt, hänsyn och smidighet.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.