Husby för ett år sedan.
1 av 3
Husby för ett år sedan. - Foto: TT
Johnny Lindh, poliskommisarie i Västerort.
2 av 3
Johnny Lindh, poliskommisarie i Västerort. - Foto: Faksimil SVT
I programmet visas polisens egna filmsekvenser från upploppen.
3 av 3
I programmet visas polisens egna filmsekvenser från upploppen. - Foto: TT

Polisen: "Förstår att de kände sig trakasserade"

Ett år efter upploppen i Husby visar SVT:s Uppdrag granskning hur polisen själva såg på varför allt startade och hur de ser på deras egen roll.


23 miljoner

Kostnaden för Stockholmspolisens insats i Husby landade till sist på 23 miljoner kronor. Totalt greps cirka 40 personer och de som lagfördes, främst killar i 13-14-årsåldern, dömdes till lindriga straff.

I programmet visas klipp från polisens egna filmer upp på hur upploppen gick till.

STOCKHOLM. Ungdomar tände eld på bilar och kastade sten i förortsområden runtom i Sverige efter upploppen i Husby för nästan exakt ett år sedan. Den tändande gnistan var när en 69-årig man sköts ihjäl vid ett polisingripande.

I onsdagens Uppdrag granskning beskriver polisen hur deras egna insatser och metoder kan ha påverkat inställningen till ordningsmakten i Husby.

"Social närvaro tycks ha fått stå tillbaka till förmån för ett ökat fokus på ingripanden i syfte att lagföra”, står det i en hemligstämplad rapport som SVT tagit del av.

"Vi ser ju resultatet"

Samtidigt som antalet närpoliser blivit allt färre har kontrollerna av personer och fordon ökat markant. Antalet kontroller har ökat med 40 procent sedan 2007.

– Om intentionerna för statsmakterna är att utöka utredande och lagföring har man lyckats, men då på bekostnad av den andra delen. Vi ser ju resultatet och det är ju inte så lyckat, säger Johnny Lindh, poliskommissarie i Västerort, i programmet.

Förstår att de känner sig trakasserade

Han förstår att ungdomar och andra känt sig trakasserade av polisen och menar att upploppen är ett bevis för att ett "vi-och-dom-samhälle" skapats i Sverige.

– Vi har blivit mer underrättelsestyrda och tar fram targetlistor på individer, och det kan bland vissa kollegor uppfattas som fritt fram att kontrollera dem när som helst och var som helst. Och då kan jag förstå att när man blir stoppad ett flertal gånger känner sig trakasserad, säger Lindh till Uppdrag granskning.

Uppdrag granskning sänds i SVT1 på onsdagen klockan 20.00.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!