SD behöver inte betala någon avgift.
1 av 2
SD behöver inte betala någon avgift. - Foto: TT Bild/Facebook
Undrar vad Zlatan säger om det här?
2 av 2
Undrar vad Zlatan säger om det här? - Foto: TT NYHETSBYRÅN

Därför är valsedels-kuppen mot SD omöjlig

Postkuppen där folk uppmanas till att skicka tillbaka Sverigedemokraternas brev är helt verkningslös. – Ja, så kan man se det, säger en av Postens handläggare till Nyheter24.


"Mest som ett skämt"

Kari Uusijärvi la upp en uppmaning om att dränka SD i valsedlar, men det var inte så seriöst menat. Hans inlägg delades dock tusentals gånger på Facebook.

– Jag la upp statusen mest som ett skämt, eftersom jag aldrig träffat en SD:are med humor. Men jag står för det jag skrivit, sa han tidigare till Nyheter24.

STOCKHOLM. Nyheter24 har tidigare skrivit om Kari Uusijärvis uppmaning om att skicka tillbaka Sverigedemokraternas valsedlar. Hans inlägg delades över 6 800 gånger på Facebook.

Nu har Facebookgruppen, Umeå mot rasism, gått ut med en liknande uppmaning.

"Det finns 4 176 313 hushåll i Sverige. SD ska skicka brev till alla dessa. Om hälften av hushållen skickar tillbaka dem i ett nytt kuvert, utan porto och avsändare, blir notan för SD: 35 miljoner kronor", skriver de på sin sida.

Inlägget har på onsdagseftermiddagen delats mer än 4 400 gånger.

Men postkuppen är helt verkningslös. SD kan välja att inte hämta ut post som ligger inne och blir därmed inte heller skyldiga till att betala för något.

Nyheter24 tog ett snack med Posten för att räta ut frågetecknen.

Vad händer egentligen om SD får massor med brev till sin box?

– Brev utan porto delas inte ut alls. Posten gör ett jobb och de ska ha betalt för det. Finns det ingen avsändare skickas breven direkt till Post- och telestyrelsen, PTS, som tar hand om brev utan avsändare, säger en anställd på Posten.

Men om de har rätten att vägra hämta ut breven, vem är det då som tar notan – skattebetalarna?

– Nej, ingen blir ersättningskyldig.

Så då är den här kuppen rätt verkningslös då?

– Ja, så kan man se det.

Den statliga myndigheten Post- och telestyrelsen, PTS, tar bland annat hand om alla brev och paket utan avsändare. Hur skulle de hantera om det två miljoner brev utan porto skickades till samma adress?

– Vi kan hantera två miljoner brev, men om dessa skulle sändas in samtidigt, vilket inte brukar ske, så kan det bli trångt, säger Helene Rosang på PTS och fortsätter:

– Vi är en statlig myndighet som tar hand om breven och har rätten att öppna dem. Vi söker avsändare när vi öppnar breven, aldrig mottagaren. Vi söker alltså inte SD i detta exempel i och med att privatperson/hushåll har skickat brev till SD.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Upp till 20 000 fick fel bostadsbidrag av Försäkringskassan

Trump Media varnar för nakenblankning

Börsnoterade Trump Media & Technology Group har varslat Nasdaqbörsen om att det kan ha förekommit otillåten marknadsmanipulation av bolagets aktie – med så kallad nakenblankning, rapporterar tv-kanalen CNBC.

Då höjer HBO Max priset, inför reklam och byter namn

I samband med att HBO Max byter namn till bara Max görs en rad förändringar. Exempelvis införs ett reklamabonnemang. För de som inte vill se reklam höjs avgiften rejält.

Støre möblerade om bland ministrar

Norges statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) har möblerat om i sin regering.

Tusentals bilar återkallas – fel på gaspedalen

Tesla återkallar 3 878 fordon av modellen cybertruck, deras eldrivna så kallade pickup.

Lyxfällan-Magnus: Så måste du lägga upp din budget under 2024

1 timme sedan
Magnus Hedberg är expert och programledare i Lyxfällan. Till Nyheter24 ger han sina mest värdefulla tips när det kommer till att lägga upp en budget, för att på bästa sätt få koll på sina slantar.