Mannen ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning.
Mannen ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning. - Foto: JESSICA GOW / TT

Pappa ansökte om föräldraledighet – trakasserades

Han ansökte om tre veckors föräldraledighet. Det slutade med omplacering, utfrysning, trakasserier och utebliven bonus.


Föräldraledighet

Både pappor och mammor kan med stöd av föräldraledighetslagen vara föräldralediga till dess att barnet är ett och ett halvt år gammalt. 

Rätten till ledighet gäller oavsett om föräldern tar ut föräldrapenning eller inte. Därefter har föräldern rätt till ledighet i samband med att de tar ut föräldrapenning som de har kvar och tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sjukt barn.

Föräldern har även rätt att förkorta sin arbetstid med upp till en fjärdedel av normal arbetstid till dess barnet har fyllt åtta år eller till dess barnet har avslutat det första skolåret.

Källa: Försäkringskassan

KARLSTAD. En man som arbetar på en färg- och VVS-butik i Karlstad har genom sitt fackförbund lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Bakgrunden är att han ska ha trakasserats av sin chef efter att han begärt tre veckors föräldraledighet i anslutning till sin semester förra sommaren. Han ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning och dotterns förskola var stängd under de tre veckorna.

Utskälld och utfryst

Det började med att han omplacerades i februari efter sin ansökan, till en lägre position i företaget. Under året som följde blev han sedan utskälld så att kunder hörde, flera officiella varningar, hot om sparken ifall han kontaktade facket och utebliven bonus i oktober.

Mitt under en av den anställdes semesterveckor kallades samtliga på företaget till ett stormöte, där chefen informerade om problem med en av de anställda. Enligt stämningsansökan förstod samtliga vem det egentligen handlade om.

Kräver skadestånd

Det hela kulminerade i att den anställde uteslöts från företagets årliga julklappsutlottning.

Fackförbundet Handels kräver nu att mannen tilldöms skadestånd.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Inget brott bakom död i Torsby

Regeringen skyndar på riktlinjer för skärmtid

Redan efter sommaren kommer nya riktlinjer för hur barn och unga ska använda skärm och sociala medier. Vi har en alarmerande utveckling, säger socialminister Jakob Forssmed (KD).

The Body Shops hemsida ligger nere: "Tack för.."

The Body Shops hemsida ligger nere. Trots att personal säger att den kommer att fungera igen inom kort har sidan redan legat nere i snart tre veckor. Väntar de svenska The Body Shop-butikerna samma öde som de brittiska?

Kriminell personal – HVB-hem tvingas stänga

Aktivt kriminell personal, stök och en nedbränd byggnad. Efter larm från polisen stängs ett HVB-hem på Gotland med omedelbar verkan, rapporterar lokala medier.

Danmark ser över taiwanesers registrering

Taiwaneser som kommer till Danmark registreras som kineser. Nu kan det förfarandet ändras, enligt utrikesminister Lars Løkke Rasmussen (M), som säger att han är öppen för "en alternativ lösning".

Mordmisstänkta 16-åringen placeras på Sis-hem

Häktningen av den 16-åriga pojken som är misstänkt för att ha mördat en 15-åring i Alingsås hävs – och han placeras på ett Sis-hem i väntan på dom. Han ska också genomgå en rättspsykiatrisk undersökning.