Onsdag 28 Sep
Stockholm

Pappa ansökte om föräldraledighet – trakasserades

Mannen ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning.
Mannen ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning. Foto: JESSICA GOW / TT

Han ansökte om tre veckors föräldraledighet. Det slutade med omplacering, utfrysning, trakasserier och utebliven bonus.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Föräldraledighet

Både pappor och mammor kan med stöd av föräldraledighetslagen vara föräldralediga till dess att barnet är ett och ett halvt år gammalt. 

Rätten till ledighet gäller oavsett om föräldern tar ut föräldrapenning eller inte. Därefter har föräldern rätt till ledighet i samband med att de tar ut föräldrapenning som de har kvar och tillfällig föräldrapenning för att ta hand om sjukt barn.

Föräldern har även rätt att förkorta sin arbetstid med upp till en fjärdedel av normal arbetstid till dess barnet har fyllt åtta år eller till dess barnet har avslutat det första skolåret.

Källa: Försäkringskassan

KARLSTAD. En man som arbetar på en färg- och VVS-butik i Karlstad har genom sitt fackförbund lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Bakgrunden är att han ska ha trakasserats av sin chef efter att han begärt tre veckors föräldraledighet i anslutning till sin semester förra sommaren. Han ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning och dotterns förskola var stängd under de tre veckorna.

Utskälld och utfryst

Det började med att han omplacerades i februari efter sin ansökan, till en lägre position i företaget. Under året som följde blev han sedan utskälld så att kunder hörde, flera officiella varningar, hot om sparken ifall han kontaktade facket och utebliven bonus i oktober.

Mitt under en av den anställdes semesterveckor kallades samtliga på företaget till ett stormöte, där chefen informerade om problem med en av de anställda. Enligt stämningsansökan förstod samtliga vem det egentligen handlade om.

Kräver skadestånd

Det hela kulminerade i att den anställde uteslöts från företagets årliga julklappsutlottning.

Fackförbundet Handels kräver nu att mannen tilldöms skadestånd.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.