Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pappa ansökte om föräldraledighet – trakasserades

- 16/05/2014, 11:08 -
Mannen ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning.

Mannen ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning.

JESSICA GOW / TT

Han ansökte om tre veckors föräldraledighet. Det slutade med omplacering, utfrysning, trakasserier och utebliven bonus.

KARLSTAD. En man som arbetar på en färg- och VVS-butik i Karlstad har genom sitt fackförbund lämnat in en stämningsansökan till Arbetsdomstolen.

Bakgrunden är att han ska ha trakasserats av sin chef efter att han begärt tre veckors föräldraledighet i anslutning till sin semester förra sommaren. Han ville vara ledig eftersom familjen skulle få tillökning och dotterns förskola var stängd under de tre veckorna.

Utskälld och utfryst

Det började med att han omplacerades i februari efter sin ansökan, till en lägre position i företaget. Under året som följde blev han sedan utskälld så att kunder hörde, flera officiella varningar, hot om sparken ifall han kontaktade facket och utebliven bonus i oktober.

Mitt under en av den anställdes semesterveckor kallades samtliga på företaget till ett stormöte, där chefen informerade om problem med en av de anställda. Enligt stämningsansökan förstod samtliga vem det egentligen handlade om.

Kräver skadestånd

Det hela kulminerade i att den anställde uteslöts från företagets årliga julklappsutlottning.

Fackförbundet Handels kräver nu att mannen tilldöms skadestånd.