Söndag 25 Jul
Stockholm

Beskedet: Soppköket får vara kvar

Soppköket får vara kvar på samma plats.
1 av 2
Soppköket får vara kvar på samma plats. Foto: TT
Soppkök Stockholm har varit verksamma i flera år.
2 av 2
Soppkök Stockholm har varit verksamma i flera år. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Trafikkontorets handläggare kallade det för "freakshow" och "zoo" – men staden backade. Nu får Soppkök Stockholm vara kvar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
"Ses som monster"

Soppkök Stockholms Elin Jakobsson tog emot beskedet med bestörtning på måndagen.

– Det jag är ledsen över i beslutet är synen på människor. De hemlösa görs till monster, sa hon till Nyheter24 om beslutet som nu alltså ändrats.

STOCKHOLM. Soppkök Stockholm får vara kvar på Medborgarplatsen i centrala Stockholm. Det beskedet lämnade trafikkontoret på tisdagen efter att nyheten om att deras tillstånd dragits in nådde medierna på måndagen.

Trafikkontorets handläggare Per Landin sa så här om verksamheten:

– Om du läser mitt yttrande så förstår du. Det här riskerar att bli en freakshow, det kanske man inte tänker på. Det man har i huvudet är att man vill göra en insats och dela ut mat, men risken är att man förvandlar en plats till ett zoo, sa han till Metro.

Får stå kvar

Men i samband med stormen mot beslutet meddelade Stockholms stad att tillståndet skulle omprövas. Nu meddelar de att Soppkök Stockholm får fortsätta sin verksamhet som planerat.

– De får stå kvar där framöver. Sen kan deras verksamhet kollidera med andra upplåtelser, som Open streets i sommar men i såna lägen ska vi se till att de får en annan plats, säger Mats Freij pressansvarig på trafikkontoret, till Södermalmsnytt.

"Oacceptabelt"

Trafikkontoret tar även avstånd från Landins uttalanden om "freakshow" och "zoo".

– Det han har gjort är ett oacceptabelt och ett olyckligt uttalande. Vi är en maktfaktor och ska behandla alla människor likadant. Det är väldigt viktigt att vi ser till att vår värdegrund efterlevs av alla. Vi kommer självklart prata med den här medarbetaren och alla andra på kontoret så att det här inte upprepar sig, säger Freij till Södermalmsnytt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela