Anwahr Athahbs valkampanj.
1 av 2
Anwahr Athahbs valkampanj.
Hon vill slåss för att människor ska få bära slöja eller se ut hur de vill utan att diskrimineras.
2 av 2
Hon vill slåss för att människor ska få bära slöja eller se ut hur de vill utan att diskrimineras.

Hon vill bli första muslimska kvinnan med slöja i EU

Miljöpartisten Anwahr Athahb slåss för att människor ska få se ut hur de vill utan att diskrimineras.


SVERIGE. Hennesvalslogan lyder ”Av 766 politiker i EU-parlamentet finns inte ENmuslimsk kvinna i huvudduk. Jag vill bli den första!”

Trött på gubbväldet

Anwahr Athahb och hennes familj kom till Sverige som politiska flyktingar för 21år sedan. Då hade de bott i ett flyktingläger i Saudiarabien i treår.

Nuär Athahb Miljöpartiets nionde kandidat till Eu-valet. Hon ärutbildad socionom, tidigare förbundssekreterare ochutbildningsansvarig i Grön Ungdoms riksstyrelse.

Nuär hon trött på gubbväldet i eu-parlamentet.

-Gubbväldet gör varken din eller min röst hörd. Idag sitter detbara 36% kvinnor i EU, det är helt galet att det inte är rättrespresenterat i parlamentet. Alla ska ha lika rätt att ta på sigeller inte ha på sig det man vill eller inte. Får jag en plats villjag att alla ska få vara som de är.

Ingen ska behöva diskrimineras

Förtvå år sedan började Anwahr Athahb bära slöja. Hon säger själv atthon vill stå upp för flyktingar och människor som blir ellerblivit diskriminerande.
– Jag vill att eu ska föra sanktionermot länder som skadar minoriteter. Man ska satsa på asylrättistället för gränsbevakning och lagliga vägar in i länder.

"Kryssa en kvinna"

Athahb menar att man inte bara ska tänka på vem man röstar på, utanvilket kön. Bilden är från hennes egen twitter. 


– Vilever i en tid där vi måste ta ansvar för jämställdhet. Även omman inte röstar på mig, så viktigt välja en kvinna som står förantirasism och feminism.

Endel röster menar att slöjan tvärtom är en symbol förkvinnoförtryck. Vad svarar du på det?

– Jag står för alla människors lika rätt att bära precis vad de vill bära. Vi ska bli behandlade med exakt samma villkor.

Duhar ju fått en del arga kommentar för din kampanj. Är du rädd föratt bli utsatt för hat på grund av din religion?

– Det finns alltid människor som blir provocerade av att jag bär huvudduk, men jag känner att stödet för min kandidatur har varit enormt och får mig att vilja fortsätta. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!