Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Sex procent får ej gifta sig – kan vara syskon

Tusentals personer får inte göra som prinsessan Madeleine och Chris o'Neill – gifta sig. OBS. Genrebild.
1 av 1

Tusentals personer får inte göra som prinsessan Madeleine och Chris o'Neill – gifta sig. OBS. Genrebild.

Youtube / SVT

Nyheter | 05/06/2014 07:26

För att få gifta sig krävs det att man klarar av hindersprövningen och det är det inte alla som gör, av diverse anledningar. En anledning kan bland annat vara att paret är syskon.
– Då kan det bli släktträff i stället för bröllop, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

SVERIGE. I sommartider är det vanligt att gifta sig, och många svenska par är sugna på att stadga sig för evigt. Varje år är det dock tusentals av dessa som inte tillåts ingå äktenskap.

Kan vara syskon

Omkring sex procent av de som ansöker om hindersprövning hos Skatteverket får nej. Det kan handla om att personerna saknar korrekta id-handlingar, att de redan är gifta med andra eller att de – hör och häpna – är syskon.

– Då kan det bli släktträff i stället för bröllop, men det är väldigt ovanligt. Förhoppningsvis har väl föräldrarna koll på det, säger Ingegerd Widell på Skatteverket.

Tusentals sedan 2011

År 2011 började Skatteverket föra statistik över hindersprövningar. Sedan dess är det över 10 000 personer som har fått avslag. Hittills i år är rör det sig om omkring 1000 personer, enligt Skatteverket.