Videon där en tiggare påstås gå till attack mot en oskyldig man har på kort tid delats tusentals gånger.
Videon där en tiggare påstås gå till attack mot en oskyldig man har på kort tid delats tusentals gånger.

Tiggaren om filmklippet: "Han sparkade mig"

Klippet på den tiggande kvinnan har delats över 4 000 gånger. Nu ger hon sin version av händelsen.


Facebookkontot

Kontot som först spred klippet på Facebook skapades endast timmar innan klippet publicerades.

Videon med den tiggande kvinnan är den enda aktiviteten som har skett på kontot.

GÖTEBORG. Klippet på den tiggande kvinnan sprids som en löpeld på Facebook. Nyheter24 har tidigare under dagen rapporterat att den Facebook-profil som sprider videon troligtvis är falsk, och att kvinnans reaktioner kan ha provocerats fram. 

– Jag är övertygad om att det är en fejkprofil. Troligtvis är det människor i främlingsfientliga kretsar som står bakom, sa piratpartisten Niklas Starow, som var tidigt ute och flaggade för profilens eventuella falskhet, till Nyheter24 tidigare. 

Kvinnan träder fram

Kvinnan i klippet, Antonia, ger nu sin version av händelsen i en intervju med Metro. Hon uppger att mannen som kom fram sparkade henne, för att sedan ta upp sin mobiltelefon och börja filma. 

– Jag sa till honom att gå, och efter att ha filmat gjorde han det. Jag kunde inte tänka mig att någon i Sverige skulle sparka mig, säger hon till Metro.

Man i 25-årsåldern

Enligt uppgifter från Antonia ägde händelsen rum under tisdagskvällen, någon gång mellan klockan sex och sju. Mannen som måttade sparken och sedan filmade uppges vara omkring 20 till 25 år gammal.

Provocerat henne i flera dagar 

Kvinnans son uppger för Metro att mannen besökt kvinnan flera dagar i följd, och att hon vid upprepade tillfället bett honom att sluta filma.

– Han kom hit och frågade om han kunde filma henne. Hon ville inte, men han kom tillbaka igen och igen i flera dagar. Hon kan inte prata svenska, men sa ”inte fota”. Han fattade inte och ville göra film ändå. Det är därför hon reagerade så och kastade vatten på honom, förklarar sonen som vill vara anonym, säger han till Metro.

Delats av Sverigedemokraterna

En av de som har valt att dela videon med kvinnan är Sverigedemokraternas lokalförening i Sigtuna. Från sin sajt sprider de klippet, helt okritiskt, vilket Nyheter24 kunde avslöja tidigare

– Nej, nej. Det är inte 1800-talet alltså. Jag har inte tid längre, jag sitter och spelar schack, svarade partiets kommunordförande, Sören Sundh, på frågan om de gjort något för att kolla upp videons ursprungskälla. 

Inlägget borttaget

Under dagen har Nyheter24 sökt Martin Kinnunen, Sverigedemokraternas presschef, för en kommentar kring spridningen från lokalföreningen i Sigtuna. I ett sms skriver han:

"De har brutit mot användarvillkoren och använt hemsidan som en blogg. Fokus ska vara kommunpolitik. Alla inlägg har därför tagits bort".

"Eftersom man bryter mot reglerna för hemsidorna har man tillsvidare förlorat rättigheterna till att göra inlägg men vi har inte värderat enskilda uppdateringar utan konstaterat att man ej sysslar med kommunpolitik på hemsidan", skriver han. 

På frågan om han har några kommentarer till Sundhs uttalanden svarar har kort och gott: 

"Nej"

Facebookkontot raderat

Uppdatering: Facebook-kontot från vilket klippet spreds, som skapades bara någon timma innan, är nu avslutat. Den mycket delade filmen är därför med stor sannolikhet försvunnen, då originalkällan inte längre existerar. Allt talar således för att Facebook-kontot var falskt, och att den troligtvis fabricerade videon har använts i propagandasyfte.

Videon kan emellertid fortfarande ses här: Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil"  

LÄS OCKSÅ:

SD-förening sprider tiggarvideo – utan källkritik: "Det är inte 1800-talet" 

Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Kontrollerar du det du delar på Facebook?
Senaste nytt

Bolsonaro vill ha tillbaka passet

Skott mot bostad i Örgryte

2 timmar sedan
En bostad besköts i Örgryte i Göteborg på skärtorsdagskvällen.

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

3 timmar sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

3 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

3 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

igår 21:32
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.