Nora med kvinnan.
1 av 2
Nora med kvinnan. - Foto: Frida Hasselvall
Bilden har fått stor genomslagskraft i media och på sociala medier.
2 av 2
Bilden har fått stor genomslagskraft i media och på sociala medier. - Foto: Frida Hasselvall

Studenten efter burksamlandet: "Oerhört tacksamma"

Plötsligt stannade flaket. Studenterna började samla ihop burkarna till en tiggare.
– Jag satte mig på huk och plockade varenda burk som fanns på gatan, berättar Nora Josefe, för Nyheter24.


Nora om händelsen

"Efter Europavalet och allt det SD-kaos som uppstod runt om i landet så vill jag och säkert hundratusen andra ungdomar med utländsk bakgrund som inte uppmärksammas av media bevisa för rasister att det är fel att dra alla "mörkhåriga" över en kam", säger Nora till Nyheter24. 

STOCKHOLM. Hon och hennes klasskompisar hyllades efter att ha samlat ihop sina bortslängda ölflaskor och skänkt till en behövande kvinna.

– När jag och min klasskompis en dag innan studenten hade varit och köpt ölen så insåg vi att vi skulle slänga bort 1000 kronor i pant, det var den tanken som slog mig när jag såg kvinnan, berättar Nora Josefe, nybliven student från Midsommarkransen gymnasium, för Nyheter24. 

Det var Noras klass som klev ner från studentflaket för att hjälpa en romsk tiggare, något som Nyheter24 uppmärksammade förra veckan

Slängde burkar mot tiggaren

–  När flaket stannar ser jag en massa burkar som flyger i luften. Innan hade chauffören sagt att om en enda burk kommer utanför flaket så skulle vi få hoppa av. Så jag får panik och undrar varför killarna höll på som de gjorde och hoppar av flaket för att få stopp på burkregnet, berättar Nora. 

Frida Hasselvall 40, såg hela händelsen utspela sig. 

– Plötsligt styrdes det hela upp. Det plockades fram säckar och en tjej hoppade ner och började plocka burkarna från marken. Så började studenterna samla in burkarna som de kastat och som låg på flaket, säger Frida till Nyheter24. 

"Plockade upp varenda burk"

– Den uppfostran jag fått av mina föräldrar är att alltid hjälpa mindre förmögna. När jag ser att kvinnan står och ler mot mig på min högra sida och sträcker in sin hand in i lastbilen för att ta burkar. Då känner jag bara "shit, tänk om hon råkar göra illa sig", berättar Nora och fortsätter:

– Så jag ber henne backa och springer upp på flaket igen för att hämta alla Ikea påsar vi har haft ölen i. Då sätter jag mig på marken och ber min klass sparka ner burkarna, och för att inte missa en enda burk på gatan så radade jag upp Ikea-påsarna och den romska kvinnan nästan grät av lycka. Jag satte mig på huk och plockade varenda burk som fanns på gatan. 

Kommer minnas dagen

Reaktionerna har varit många efter att händelsen uppmärksammats i media. 

– Vi är så oerhört tacksamma över alla fina ord som skrivits om oss. Men jag såg också att flera skrivit "synd att burkarna är importerade." Det är är de faktiskt inte, ölen hade en krona i pant som vi betalat för, säger Nora och avslutar: 

–  Jag och min klass SA3B är evigt tacksamma och vi kommer att minnas denna goda gärning för evigt. Vår studentdag blev så mycket bättre!

***

Läs den ursprungliga artikeln om händelsen här

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.