Han misstänks för bidragsbrott efter att ha rest sig ur sin rullstol.
Han misstänks för bidragsbrott efter att ha rest sig ur sin rullstol. - Foto: TT bild

Förlamad reste sig ur rullstol – misstänks för bidragsbrott

Den förlamade mannen som i flera år fått bidrag reste sig plötsligt ur sin rullstol. Man misstänker nu att mannen fått bidragspengar i flera år, samtidigt som han inte varit sjuk.


Fuskade

Nyheter24 har tidigare skrivit om en man som lurade till sig bidrag från Arbetsförmedlingen för en anställd person han inte hade. 

ÄNGELHOLM. Efter en arbetsplatsolycka i Ängelholm konstaterades att en man som var med i olyckan hade fått en ryggmärgsskada och därmed blivit förlamad i benen. För att kunna anpassa sin bostad efter det så har mannen under flera år fått bidrag från kommunen på totalt cirka 300 000 kronor.

Misstänkt brott

Men enligt nya uppgifter verkar det nu som att mannen inte är förlamad. Efter att en privatperson skickat in ett brev och flera filmer, där man ser mannen resa sig från sin rullstol, har kommunen nu gjort en polisanmälan om misstänkt bidragsbrott, skriver Helsingborgs Dagblad. 

– Man ser att personen reser sig ur rullstolen, går några steg, vänder sig och sätter sig igen. Personen på filmerna rör sig tämligen obehindrat, säger Kristina Walther, som handlagt ärendet hos kommunen, till Helsingborgs Dagblad.

Hon menar också att det otvivelaktigt är den rullstolsbundna personen som syns på filmerna. 

Har använt experter

Det var efter utlåtanden från kommunens egen arbetsterapeut och från en högspecialiserad rehabiltieringsklinik i Skåne som beslutet om att ge mannen bidrag grundades på.

– Vår handläggning bygger på expertutlåtanden. Jag kan inte se att vi har gjort något fel i den här processen. Det blir polisens sak att utreda anmälan och det material som nu har kommit in, säger kommunens socialchef Sergio Garay till Helsingborgs Dagblad

Utredning pågår

Försäkringskassan har också fått brev från samma privatperson och de gör nu en egen utredning, innan de tar ställning till eventuell polisanmälan och återbetalningskrav. 

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Lugnt på USA-börsen trots bankchefens uttalande

Powell: Räntesänkningar dröjer i USA

Det blir mer och mer osannolikt med en sänkning av den amerikanska styrräntan inom den närmaste tiden, enligt USA:s centralbankschef Jerome Powell.

Växjö: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Lastbil med släp i diket, Norra Åreda", skriver polisen på sin hemsida.

Rullstolsburen person dog – föll ner i pool på servicehus

En rullstolsburen person föll ner i en pool på ett serviceboende i Västerås på julafton i fjol och avled ett par dagar senare. Nu har kommunen Lex Sarah-anmält händelsen.

Örebro: Polisen rapporterar om brand

"Ett tågset brinner på CV-området i Örebro-", skriver polisen på sin hemsida.

Lidköping: Polisen rapporterar om brand

1 timme sedan
"Bilbrand på Svartebäcksgatan.", skriver polisen på sin hemsida.