Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Poliserna agerade taxi: "Högsta önskan om att få åka polisbil"

- 16/06/2014, 08:22
Polisen fick agera taxi när färdtjänsten inte dök upp.
1 av 2

Polisen fick agera taxi när färdtjänsten inte dök upp.

John/TT Bild

De hade stått och väntat i flera timmar innan de till slut fick komma hem till äldreboendet.
2 av 2

De hade stått och väntat i flera timmar innan de till slut fick komma hem till äldreboendet.

John/Facebook

När färdtjänsten inte dök upp för att hämta hem de fem rullstolsburna damerna så ställde polisen upp som taxi.
– Damerna var skitsköna. Den enas högsta önskan var att få åka polisbil någon gång i sitt liv, säger polisen Patrik Jensen till Nyheter24.

STOCKHOLM. Under lördagen publicerade polisen på Södermalm en bild på sin Facebooksida med texten: "Fyra tjejer strandsatta på Djurgården. Färdtjänst vägrade köra pga studenflakkaos. Stockholms finest ställde upp!".

Bilden har nu över 18 000 likes och har delats mer än 550 gånger på Facebook.


Poliserna Patrik Jensen och kollegan John befann sig på Djurgården när en vårdare kom fram springande till dem och berättade att fem äldre kvinnor har suttit i sina rullstolar i regnet i två timmar utan att färdtjänst hade anlänt för att hämta upp dem.

– Det var kaos i trafiken på grund av alla studentflak så jag ringde upp färdtjänst som lovade att skicka en bil. Men när ingen dök upp ringde vi en taxi, men en taxi kan ju inte heller dyka upp utan att man betalar och de här pensionärerna hade ju inga pengar, säger Patrik Jensen till Nyheter24.

"Man blev irriterad"

Under några timmar försökte Jensen och hans kollega att få kontakt med någon som kunde skjutsa de rullstolsburna kvinnorna till äldreboendet i Huddinge – men utan att lyckas.

– Man blev faktiskt rätt irriterad, den äldsta kvinnan var 95 år gammal och de andra var strax under 90. De hade suttit ute i regnet från klockan 13.

Jensen och hans kollega, som hade tillgång till en polisbil, erbjöd sig att skjutsa men de behövde en till bil för att kunna få alla damerna hem. 

Valet var enkelt

Två av dem fick plats i polisbilen medan de tre andra fick ta hjälp av taxi.

– Damerna var skitsköna. Den enas högsta önskan var att få åka polisbil någon gång i sitt liv, eftersom hon aldrig hade gjort det tidigare. Så när jag frågade henne om hon ville åka med taxin eller oss så var valet enkelt, haha.

Vid sjutiden var de framme vid äldreboendet och polismännen blev bjudna på bullar och utmanade i biljard – något som de var tvungna att tacka nej till eftersom de inte hade så mycket tid.

Vad säger ni om responsen på Facebook då?

– Ja, jag tycker att de är jätteroligt, man blir både glad för att folk engagerar sig och att en bild får så mycket spridning. Men å andra sidan så är det lite skrämmande om det är vanligt förekommande det här, vilket är skrämmande. Det är många frågor man ställer sig, säger Jensen.