Den enorma stålgrå bläckfisken beskrivs som ett tidlöst landmärke.
1 av 3
Den enorma stålgrå bläckfisken beskrivs som ett tidlöst landmärke. - Foto: Per Gantelius
Rören slingrar sig runt dagens trafikapparat...
2 av 3
Rören slingrar sig runt dagens trafikapparat... - Foto: Per Gantelius
... hela vägen ner mot Gamla stan.
3 av 3
... hela vägen ner mot Gamla stan. - Foto: Per Gantelius

Gigantisk bläckfisk – ett tredje Slussen-alternativ

Ett Slussen – flera viljor. Åsikterna och visionerna bakom Slussens framtid är många. Nu lanseras plåtbläckfisken som ett tredje, tidlöst alternativ.


Slussen plan A, B och C

Förutom bläckfisken finns sedan tidigare Slussen Plan B, ett lite mer realistiskt och mindre urflippat förslag på ombyggnationen. På deras Facebook kan du läsa mer. Sedan finns givetvis den nu antagna detaljplanen för Nya Slussen. År 2022 väntas området vara helt färdigbyggt.

STOCKHOLMDen bläckfiskliknande stålkonstruktionen, även kallad Slussen plan C, lanserades i förra veckan. Och det kan nog påstås vara den mest futuristiska bidraget hittills.

Bakom förslaget står Per Gantelius, mjukvaruutvecklare som beskriver sig själv som en datornörd till vardags. Han ser bläckfisken som en rolig bild.

– Tanken var att göra en intressant bild och få andra att se och gilla den, ett litet socialt experiment. Jag har alltid tyckt att trafikapparaten ser lite ut som en bläckfisk, så det var mer av en slump att det blev det, säger han till Nyheter24.

"Det enda realistiska förslaget"

Bläckfisken påstås ge skydd mot både väder och vind och han beskriver det skämtsamt som "det enda realistiska förslaget för Slussens framtid". Med sin arkitektoniska särprägel ska den inte bara leverera "en väl genomtänkt trafiklösning" utan även utgöra ett tidlöst landmärke.

I skrivande stund gillas förslaget av över tusen personer på Facebook, och Gantelius säger att det överstigit alla hans förväntningar. Men hur den slutgiltiga utformningen av Slussen kommer se ut är han inte särskilt intresserad av.

Är detta tänkt som ditt bidrag och inlägg i Slussendebatten?

– Jag har ingen åsikt i frågan. Vad som händer med Slussen i framtiden bryr jag mig väldigt lite om. 

Tror du att ditt förslag skulle kunna vara genomförbart?

– Bortser man från det politiska stödet så tror jag nog det. Det är ju en galen idé, men den är ju inte fullt så galen, säger han och skrattar.

Om förslaget får något gehör från styrande kommun- och landstingspolitiker återstår att se.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!