Gripande av kvinna
1 av 2
Vakterna ingriper mot kvinnan vid Liljeholmens tunnelbanestation. - Foto: Privat montage
Gripande
2 av 2
Flera människor, många upprörda, samlas på platsen. - Foto: Privat montage

Här rasar vittnen mot ordningsvakterna

Vakternas ingripande mot en kvinna i Liljeholmen, som får vittnen att rasa, sprids nu via en video på Facebook.


STOCKHOLM. Det var i onsdags kväll vid Liljeholmens tunnelbanestation som händelsen inträffade. Videon på ordningsvakterna som omhändertar en kvinna i 25-årsåldern har laddats upp på Facebook och delats närmare 7 000 gånger. 

Aggressiv stämning

När videon startar är ingripandet i full gång. En kvinna som ordningsvakterna omhändertar enligt LOB (lagen om omhändertagande av berusade personer) trycks ned mot marken och släpas ut från tunnelbanestationen i handfängsel. 

Utanför stöter vakterna på patrull, då flera privatpersoner tar kvinnans parti och vänder sig mot vakterna. "Vad håller ni på med?", "Ta det lugnt", "Är ni helt dumma i huvudet?", "Ni gör bort er själva", ropar några av vittnena samtidigt som situationen blir allt mer aggressiv. 

"Sparkade på henne"

Nyheter24 har varit i kontakt med ett av vittnena som var på plats, och som ger sin version av händelsen.

– Innan hon hamnade på marken satt hon på en bänk och pratade med ordningsvakterna. Hon var inte alls våldsam vad jag såg. Vakterna tog tag i hennes armar och sparkade på hennes smalben så att hon ramlade ner på marken, säger vittnet och fortsätter:

– Jag såg direkt när vakterna sparkade ner henne att det var överdrivet. Det var därför jag stannade kvar. 

Trappas upp 

Ilskan mot vakterna trappas upp och någon minut in i filmen pratar flera personer på plats om att ringa polisens nödnummer. "Hur kan ni göra så här mot en människa", ropar en upprörd man. Vakterna bestämmer sig för att förflytta kvinnan igen.

– Efter att allmänheten ringt polisen så drog de in henne i något rum vid tunnelbanan. Efter kanske en kvart kom polisen och flera väktare till platsen för att lugna ner och ta bort folk, säger vittnet.

Nyheter24 har utan framgång sökt vaktbolaget. SL:s pressinformatör, Johan Nordgren, uppger dock att de har sett filmen och pratat med vaktbolaget. 

– Vi har sett filmen och det man inte ser i den är ju händelserna som föregår ingripandet. De händelserna uttalar vi oss inte om utan det är något mellan vakterna och den omhändertagna, säger han och förklarar hur de hanterar händelsen:

– Det vi kan göra är att se om det kommer in någon anmälan och i sådana fall se om vi behöver utreda händelsen. 

Många har reagerat på våldet i filmen, kallat det för övervåld och onödigt hårdhänt, vad tycker du?

– Vad vi har sett och uppfattat av filmen, osagt vad som sker innan, är att det inte ser särskilt våldsamt ut. Vad som händer är inget onormalt.

När polisen kom till platsen hade situationen lugnat ned sig, enligt polisens hemsida. Ingen person ska heller ha skadats under ingripandet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Morgonens nyheter 29 mars

Tyskt pollen drar in över Sverige i påsk

Björken blommar inte än. Ändå kan den känslige åka på en pollensmäll under påsken. Förklaringen ligger i luftströmmen söderifrån.

Tidig eller sen påsk – fullmånen avgör

Julen inträffar punktligt varje år. Men påsken? Där kan det skilja en månad. Anledningen är lika mycket religiös som astronomisk.

Biden fick hjälp av Obama och Clinton på scen

USA:s president Joe Biden fick på torsdagskvällen sällskap av sina företrädare Barack Obama och Bill Clinton vid ett insamlingsevenemang i New York på torsdagskvällen. De tre deltog i ett samtal där allvar blandades med skämt, modererat av Late Night-programledaren Stephen Colbert.

Polisen i Växjö rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"En trafikolycka mellan en fotgängar och en personbil sker på Kungsgatan.", skriver polisen på sin hemsida.

Expert: Ålderskrav stoppar inte riskfylld hudvård

1 timme sedan
Efter en uppmärksammad debatt om ökad användning av avancerad hudvård bland barn har flera företag infört åldersgränser. Det kan sända en viktig signal – men är inte hela lösningen, säger Elmira Tavoosi på Läkemedelsverket.