Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Medborgargarde" riktar hot mot tiggare

- 23/06/2014, 08:58
Polisen reagerar efter mejl. (OBS, genrebild)
1 av 3

Polisen reagerar efter mejl. (OBS, genrebild)

TT BILD

Enligt uppgifter ska det ha bildats ett medborgargarde för att skrämma bort tiggare.
2 av 3

Enligt uppgifter ska det ha bildats ett medborgargarde för att skrämma bort tiggare.

TT NYHETSBYRÅN

Något som polisen ser allvarligt på.
3 av 3

Något som polisen ser allvarligt på.

TT NYHETSBYRÅN

Polisen har fått in uppgifter om att medborgargarde ska ha bildats på Kungsholmen i Stockholm – och man tar det hela på fullt allvar.

STOCKHOLM. Ett mejl ska ha skickats till närpolischefen Stefan Holmén– med uppgifter om att ett medborgargarde ska ha bildats "för att skrämma iväg tiggare från Kungsholmens gator, och att polisen kan hålla sig borta".

– Som polis blir jag orolig av sådana förslag och att man skriver att vi ska hålla oss borta. Då får man säga stopp och belägg, säger Holmén till lokaltidningen Vårt Kungsholmen.

"Ser allvarligt på det"

Han tror också att mejlförfattaren, som säger sig ha stöd för det hela i sin bostadsförening, menar allvar.

– När någon bemödar sig att leta upp min mejladress och skicka det här mejlet så ser jag allvarligt på det. Jag utgår från att man menar vad man säger, säger Holmén till Vårt Kungsholmen.

Brevet ska inte vara författat så att det ligger till grund för en polisanmälan, utan i stället så har Holmén förklarat vad som gäller för personen.

LÄS MER: Man attackerade tiggare med hammare

Den senaste tiden har en rad uppmärksammade attacker skett mot tiggare, men på socialtjänsten i Stockholm har man inte märkt av att den typen av händelser skulle ha blivit vanligare. Däremot ringer många och vill prata om tiggarna rent allmänt.

– Vi får många frågor, flera är oroade och vill hjälpa dem, andra är arga. Det är ungefär 50/50, säger Fredrik Jurdell, avdelningschef på socialförvaltningen i Stockholms stad till Vårt Kungsholmen.

Läs mer:

Tiggarvideo delas av tusentals på Facebook: "Det är en fejkprofil"  

Tiggaren om filmklippet: "Han sparkade mig"