Cyklist blev kallad "hora" av taxiförare

- 26/06/2014, 13:15
Föraren kallade kvinna för hora. Trafikchefen svarar med anklagande mejl. OBS. Genrebild.
1 av 2

Föraren kallade kvinna för hora. Trafikchefen svarar med anklagande mejl. OBS. Genrebild.

Ap

Nu ber Sverigetaxi om ursäkt. OBS. Genrebild.
2 av 2

Nu ber Sverigetaxi om ursäkt. OBS. Genrebild.

AP

En kvinnlig cyklist blev under måndagen kallad för hora av en taxichaufför hos Sverigetaxi. Hon skrev ett mejl till bolaget, och trodde knappt sina ögon när svaret kom.

"Idag skrek en förare från Sverigetaxi ”jävla hora!” till mig upprepade gånger. Han blev ursinnig för att jag cyklade förbi honom och ställde mig i 'cykelboxen' vid ett trafikljus."

Så skriver kvinnan på sin Facebooksida. I ett mejl till taxibolaget, som även publicerats på Facebook, frågar kvinnan vilken värdegrund de tillämpar, och hur man ska kunna lita på ett bolag vars medarbetare uttrycker en sådan kvinnosyn. 

"Då föraren hade sidorutan öppen närmade jag mig och frågade vad som var felet varpå föraren skriker 'Håll käften jävla hora!!!' och 'hora, hora, jävla hora!' upprepade gånger. Jag blev helt mållös. Så fort han kunde satte han av i en rivstart. Nu undrar jag vad ni har för värdegrund i ert bolag. Hur kan en av era medarbetare tilltala en medmänniska och potentiell kund på det sättet?" skriver hon bland annat i mejlet.

Trafikchefen svarade

Sverigetaxis trafikchef valde att besvara brevet, men i stället för att fråga om signalement på föraren, tidpunkt eller bilnummer, valde han att gå till motattack, och mena att kvinnan gjorde sig skyldig till förtal. 

"Jag delar din uppfattning över förarens beteende. Men det tråkiga är att du inte har något signalement , bilnummer, registreringsnummer gör att vi tyvärr inte kan kalla upp vederbörande för ett samtal. Det tråkiga är att du drar alla över en kam. Det är inte ok att göra det på grund utav att det kränker resterande 99% av våra förare. Om du går vidare med din devis om att alla våra förare har denna förares kvinnosyn, så är du inte bättre än sagda förare. Det kallas nämligen för förtal och är straffbart." skriver han i svaret. 

"Skakad av att läsa ert svar"

Kvinnan valde återigen att mejla trafikchefen på Sverigetaxi. Hon uttrycker uppskattning kring att han inledningsvis förstår upplevelsen. Det som senare skrivs uppskattar hon dock inte lika mycket. I brevet förklarar kvinnan hur obehaglig händelsen var. Att hon berättat om det på sin Facebooksida och att de många människor som reagerat nu väntar på svar. 

"Här måste jag framföra att ni påstår att jag kränker 99 procent av era förare när jag uttrycker min rädsla för att nyttja er efter denna händelse och jag hoppas att ni snabbt erkänner hur absurt det är att ni uttrycker er på detta sätt. Jag säger inte att alla era förare har usel kvinnosyn men efterfrågar en värdegrund hos er som bolag. Jag måste här också ställa mig undrande till att ni indirekt hotar med att driva en förtalsanmälan gentemot mig. Jag hade väntat mig en reaktion från er med ni ska veta att det verkligen inte var detta jag väntat mig från ett företag som utger sig för att vara seriösa. Jag är skakad av att läsa ert gensvar." skriver kvinnan som även uppger att hon har såväl signalement på föraren som tid och position för händelsen.

"Ytterst ledsen och besviken"

Nyheter24 har under dagen varit i kontakt med Karin Bergman, kommunikationsansvarig för bland annat Sverigetaxi, som uppger att hon är besviken.

– När jag läser om vad kvinnan varit med om blir jag ytterst ledsen och besviken på vår förare. Vad han än varit med om före händelsen med kvinnan, är hans beteende och ordval helt oacceptabelt och verkligen inget vi på Sverigetaxi står bakom, säger hon, och förklarar bolagets värdegrund:

– Vi på Sverigetaxi har en mycket humanistisk värdegrund. Bland våra chaufförer finns representanter från många olika länder och världsdelar. I Sverige, och hos Sverigetaxi, har vi en medmänsklig människosyn och naturligtvis använder vi inte ord som ”hora”. Det är oacceptabelt.

"Trafikchefens svar olyckligt"

Karin Bergman kommenterar även trafikchefens svar på kvinnans mejl.

– Att vår trafikchef svarade som han gjorde är även det ytterst olyckligt. När jag pratade med honom förklarade han att han menade något annat. Än en gång ber vi från Sverigetaxi om ursäkt för det inträffade och självklart kommer vi att försöka ta reda på vem föraren var, säger hon.

Nyheter24 har sökt kvinnan för en kommentar på ursäkten.