Lördag 24 Jul
Stockholm

Nära relationer mellan SL och CSG

SL+CSG = sant?
1 av 4
SL+CSG = sant?. Foto: Faksimil
CSG-väktare vid ingripandet mot en mandarinkastare.
2 av 4
CSG-väktare vid ingripandet mot en mandarinkastare. Foto: Faksimil
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
3 av 4
Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG. Foto:
Kolbjörn Guwallius.
4 av 4
Kolbjörn Guwallius. Foto: Kooliproduktion.

SL ska tillsätta en utredning av härvan kring CSG – men hur nära står egentligen de båda företagen varandra?

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Grip till varje pris

Den 7 maj släpptes Kolbjörn Guwallius bok "Grip till varje pris – Falkarna, CSG och de rättsvidriga väktarmetoderna 1996-2014". I den avslöjas bland annat att CSG fört ett register som efter uppgifterna nu ska utredas av Datainspektionen.

Trots kritiken och regelbrotten anlitas CSG fortfarande av Storstockholms Lokaltrafik (SL).

STOCKHOLM. Brutala ingripanden, en katt- och råttalek med klottrare och ett hemligt fotoregister som bara växer. Men trots skandalerna håller SL fast vid vaktbolaget CSG.

Nya uppgifter har framkommit som tyder på nära relationer mellan Storstockholms lokaltrafik och deras entreprenörer i CSG. Trots avslöjanden om omfattande lag- och regelbrott inom klotterbevakningen har de båda organisationerna ett underrättelsesamarbete.

Men det handlar inte om att ta reda på vad som ligger bakom uppgifterna i boken "Grip till varje pris", utan om att kartlägga hur uppgifterna i den påverkar samhällsdebatten.

Mejlkonversationer om avslöjandena

Dessutom visar det sig att det finns ännu starkare personliga band mellan SL och CSG än vad som hittills har varit känt.

Den 10 juni aviserade trafiklandstingsrådet Christer G Wennerholm (M), ordförande för SL, att SL tillsätter en utredning med anledning av boken. Men en vecka senare visade det sig i en intervju med SL i Sveriges Radio att utredningen inte hade påbörjats och att SL ännu funderar på hur den ska gå till. SL ville inte svara på om utredningen skulle göras internt eller externt, trots att boken på flera punkter visar att SL både känner till och sanktionerar otillåtna bevakningsmetoder.

Nya uppgifter visar också att det är allt annat än vattentäta skott mellan SL och CSG. Kort efter att personer inom SL och CSG i mars i år intervjuas för boken börjar organisationerna kommunicera om innehållet i den via e-post, som Nyheter24 har tagit del av.

Den 13 maj skickar David på CSG:s informationsgrupp ett e-postmeddelande till SL med information om vilken medial uppmärksamhet boken har fått: ”Det har varit relativt tyst i media den senaste veckan. Förutom någon sorts pressrelease från bokförlaget så har inget annat noterats i övrig press. Författaren själv nyttjar 3st olika Twitter-konton med vilka han försöker skapa uppmärksamhet kring boken,” följt av en ingående redogörelse för aktiviteter på Twitter.

CSG informerar SL om en riksdagsdebatt apropå boken och om en debattartikel på SVT Opinion. Även Davids kollega Markku samt företagets vd Patrik Strandberg är involverade i att uppmärksamma SL på publicitet kring boken. I samband med debattartikeln på SVT Opinion skriver David: ”Just nu svarar Kolbjörn på läsarnas frågor kring boken. Klicka på länken och scrolla ner till slutet av artikeln. Där finns ett kommentarsfält som är ’öppet’ i ca 30min till från och med nu.”

Kommunikationen framstår som en samordnad krishantering efter att boken kommit ut. Ingen e-post antyder någon misstänksamhet mellan de båda företagen.

SL-chefens anhöriga har jobbat på CSG

Nu visar det sig också att Jeanette Hegedüs, trygghetsansvarig och direkt ansvarig för klotterbevakningen på SL har en son som är eller har varit anställd som klotterväktare på CSG. Sonen förekommer i en granskad polisrapport om klotter från 2011 och det är tydligt att han inte bara har arbetat civilt i strid med reglerna utan att han även har bedrivit otillåten spaning.

Enligt folkbokföringen är sonen skriven på samma adress som Hegedüs, en omständighet som gör det osannolikt att hon inte skulle veta någonting om arbetsmetoderna. Hon har även tidigare haft ett längre förhållande med en före detta hög chef på CSG, som hon i "Grip till varje pris" säger att hon förde diskussioner med om CSG:s arbetssätt.

Men hon har hittills hävdat att hon inte känner till några otillåtna metoder inom CSG.

Tidigare SL-chef ordförande

Historiskt har även medarbetare bytt jobb mellan de båda organisationerna. CSG:s ordförande Lars Nordstrand är tidigare hög chef på SL och en upphandlingsansvarig på SL, Stefan Winnerstam, var grundande vd för CSG.

Först när SL pressades i Sveriges Radio om att tillsätta en extern utredning började de överväga det. Varken de nära relationerna mellan de båda organisationerna eller de uppgifter i boken som handlar om SL:s kunskap om brotten tycks ses som ett hinder för att SL själva ska utreda uppgifterna om de rättsvidriga väktarmetoderna och SL:s egen inblandning.

CSG:s vd Patrik Strandberg kommenterar via e-post att CSG vill invänta de utredningar och den myndighetstillsyn som ska göras innan de har några ytterligare kommentarer.

Nyheter24 har även sökt Jeanette Hegedüs på SL utan framgång.

Namnen på CSG-anställda som presenteras med förnamn har bytts ut.

LÄS MER: Här är CSG:s hemliga fotoregister – som bara växer och växer

LÄS MER: Kastade mandarin på Åkesson – brutalt gripen av CSG-väktare

LÄS MER: Väktaren: "Vi tävlade mot graffitimålarna"

Den femte och sista delen i granskningen publiceras under fredagen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela