Våldet mot kvinnor i nära relationer ökar under sommaren.
Våldet mot kvinnor i nära relationer ökar under sommaren. - Foto: Copyright: MalmBild AB / DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Semester – då ökar våldet mot kvinnor

Sommartider betyder ledighet för många – något som tragiskt nog leder till att relationsvåldet mot kvinnor ökar.


Fotbolls-VM - då ökade våldet mot kvinnor

Enligt studier från University of Lancaster, England, ökade antalet fall av misshandel mot kvinnor med 38 procent efter att landet åkt ur fotbolls-VM i Brasilien.

Sammanlagt ökade mot kvinnor med 26 procent under mästerskapet.

Relationsvåldet mot kvinnor ökar rejält under sommaren, det visar statistik som Dagens Nyheter tagit fram. Enligt tidningen anmälde nästan 2 000 kvinnor att de blivit misshandlade av en närstående under förra sommaren.

– Jag tror att sommarperioden är en tidpunkt när man är exponerad, man blir ännu mer utsatt för man är mer tillsammans i familjen och det ställs högre krav på familjen. Det resulterar i mer bråk och mer våld. Att våldet ökar under ­sommaren är något man har sett under åren, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen till Dagens Nyheter.

Sommarmånaderna värst

Våldet har ökat successivt de senaste tio åren, och statistiken visar också att det är flest anmälningar under sommarmånaderna. Statistik från SCB visar att maj, juni, juli och augusti har de fyra första platserna när man sammanställer alla fall av misshandel mot kvinna, där förövaren är någon hon känner, under en tioårsperiod, skriver Dagens Nyheter.

Triggas av alkohol

Något som enligt Witkowski triggas av ledighet och alkohol, vilket kan förklara att även december ligger högt upp i statistiken. Och för kvinnor som lever i våldsamma relationer blir det värre i semestertider.

– Många som ringer till oss säger att de är så isolerade att de inte har någon annan att tala med. Till vardags kanske det åtminstone finns kollegor, på semestern är hon bara hemma med förövaren, säger Witkowski till Dagens Nyheter.

Får medhåll

Witkowskis bild delas även av Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Bilden jag har är att våldet fortlöper året runt, men semestertider kan ändra individers olika möjlighet att ta kontakt och få hjälp, säger Svensson till Dagens Nyheter.

LÄS MER: England åkte ur VM - då ökade våldet mot kvinnor 38 procent

LÄS MER: "Jag ser en kvinna bli våldsamt utsläpad ur en av lägenheterna" 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Trump om Ukraina: Sätt fart, Europa

Spindel, ostron och rävsvans: Här är de konstigaste föremålen som glömts i taxin

Att unna sig en taxiresa för att komma fram snabbare till destinationen är inte ovanligt. Det som däremot är mer ovanligt är föremålen som glöms kvar i taxin. Uber har listat de mest unika och vanligaste sakerna som lämnats kvar efter resan, både i Sverige och globalt.

Nio års fängelse för grova brott på hotell

Flera personer greps i en uppmärksammad polisrazzia på Skänninge stadshotell i september 2023. En 26-årig man som greps vid tillslaget döms nu för grovt narkotikabrott och människorov till nio års fängelse.

Fem års fängelse – hade 11 ton sprängmedel

Två män i Haparanda döms till fängelse efter att ha förvarat tonvis med sprängmedel utan tillstånd.

Begränsad attack mot Iran – därför skedde den

Flera mål i Iran har attackerats med drönare. Anfallet är enligt amerikanska och israeliska mediekällor Israels svar på Irans attack i helgen.

Ica-butikens kaxiga hån: ”Halstabletter bra mot skånska"

Ica Kvantum Skellefteå ritkar en rejäl känga mot alla skåningar och SAIK:s motståndare Rögle inför SM-finalen i hockey. – Ett säkert vårtecken, säger butikschefen Alexander Björck.