Semester – då ökar våldet mot kvinnor

- 15/07/2014, 08:09 -
Våldet mot kvinnor i nära relationer ökar under sommaren.

Våldet mot kvinnor i nära relationer ökar under sommaren.

Copyright: MalmBild AB / DRAGO PRVULOVIC / SCANPIX

Sommartider betyder ledighet för många – något som tragiskt nog leder till att relationsvåldet mot kvinnor ökar.

Relationsvåldet mot kvinnor ökar rejält under sommaren, det visar statistik som Dagens Nyheter tagit fram. Enligt tidningen anmälde nästan 2 000 kvinnor att de blivit misshandlade av en närstående under förra sommaren.

– Jag tror att sommarperioden är en tidpunkt när man är exponerad, man blir ännu mer utsatt för man är mer tillsammans i familjen och det ställs högre krav på familjen. Det resulterar i mer bråk och mer våld. Att våldet ökar under ­sommaren är något man har sett under åren, säger Åsa Witkowski, verksamhetschef för Kvinnofridslinjen till Dagens Nyheter.

Sommarmånaderna värst

Våldet har ökat successivt de senaste tio åren, och statistiken visar också att det är flest anmälningar under sommarmånaderna. Statistik från SCB visar att maj, juni, juli och augusti har de fyra första platserna när man sammanställer alla fall av misshandel mot kvinna, där förövaren är någon hon känner, under en tioårsperiod, skriver Dagens Nyheter.

Triggas av alkohol

Något som enligt Witkowski triggas av ledighet och alkohol, vilket kan förklara att även december ligger högt upp i statistiken. Och för kvinnor som lever i våldsamma relationer blir det värre i semestertider.

– Många som ringer till oss säger att de är så isolerade att de inte har någon annan att tala med. Till vardags kanske det åtminstone finns kollegor, på semestern är hon bara hemma med förövaren, säger Witkowski till Dagens Nyheter.

Får medhåll

Witkowskis bild delas även av Karin Svensson, ordförande för Riksorganisationen för kvinnojourer och tjejjourer i Sverige.

– Bilden jag har är att våldet fortlöper året runt, men semestertider kan ändra individers olika möjlighet att ta kontakt och få hjälp, säger Svensson till Dagens Nyheter.

LÄS MER: England åkte ur VM - då ökade våldet mot kvinnor 38 procent

LÄS MER: "Jag ser en kvinna bli våldsamt utsläpad ur en av lägenheterna"