"Man får vara kurator till folk som är på väg hem från krogen"

- 19/07/2014, 14:11
De går till jobbet när du går och lägger dig.
1 av 18

De går till jobbet när du går och lägger dig.

Montage

Henrik Medqvist är spärrexpeditör på MTR.
2 av 18

Henrik Medqvist är spärrexpeditör på MTR.

Jessika Dzialo

Rådmansgatan, en onsdag klockan två på morgonen.
3 av 18

Rådmansgatan, en onsdag klockan två på morgonen.

Jessika Dzialo

Stationen stängs cirka 00:50.
4 av 18

Stationen stängs cirka 00:50.

Jessika Dzialo

Fram till klockan 04:50 är stationen helt tom. Då börjar första resenärer dyka upp.
5 av 18

Fram till klockan 04:50 är stationen helt tom. Då börjar första resenärer dyka upp.

Jessika Dzialo

En av Henriks uppgifter är att rapportera fel. Här fotar han klotter för att senare skicka det till centralen.
6 av 18

En av Henriks uppgifter är att rapportera fel. Här fotar han klotter för att senare skicka det till centralen.

Jessika Dzialo

Arlas hall har blivit större och större med tiden.
7 av 18

Arlas hall har blivit större och större med tiden.

Jessika Dzialo

Det roligaste med jobbet är enligt Zandra att köra truck.
8 av 18

Det roligaste med jobbet är enligt Zandra att köra truck.

Jessika Dzialo

Det tråkigaste med jobbet är enligt Zandra att plocka specialvaror. Det tar mest tid.
9 av 18

Det tråkigaste med jobbet är enligt Zandra att plocka specialvaror. Det tar mest tid.

Jessika Dzialo

Chansen är stor att just härifrån åker mjölken som du dricker till kaffet.
10 av 18

Chansen är stor att just härifrån åker mjölken som du dricker till kaffet.

Jessika Dzialo

I början tyckte Zandra att det kändes konstigt att äta lunch på natten. Nu har hon vant sig.
11 av 18

I början tyckte Zandra att det kändes konstigt att äta lunch på natten. Nu har hon vant sig.

Jessika Dzialo

Bagare kan endast jobba på kvällen för att människor ska få färskt bröd till frukosten.
12 av 18

Bagare kan endast jobba på kvällen för att människor ska få färskt bröd till frukosten.

Jessika Dzialo

Johan och Stefan är överens om att det sociala livet får lida när man jobbar natt.
13 av 18

Johan och Stefan är överens om att det sociala livet får lida när man jobbar natt.

Jessika Dzialo

Från restaurangen till bageriet – skillnaden är enligt Stefan stor.
14 av 18

Från restaurangen till bageriet – skillnaden är enligt Stefan stor.

Jessika Dzialo

Johan har sedan barnsben velat vara bagare. Varför? För att han gillar att återskapa produkten.
15 av 18

Johan har sedan barnsben velat vara bagare. Varför? För att han gillar att återskapa produkten.

Jessika Dzialo

Johan försöker att gå upp klockan 15 varje dag. Tror du att det går? Nej!
16 av 18

Johan försöker att gå upp klockan 15 varje dag. Tror du att det går? Nej!

Jessika Dzialo

Visst är nybakat bröd det bästa som finns på frukostbordet?
17 av 18

Visst är nybakat bröd det bästa som finns på frukostbordet?

Jessika Dzialo

Sista steget innan bröden packas.
18 av 18

Sista steget innan bröden packas.

Jessika Dzialo

De jobbar i månens, men framför allt glödlampans sken. De börjar sitt jobb, precis när du går och lägger dig. Nattjobbarna.

STOCKHOLM. Folktomma gator, ingen trafik och månens sken i backspegeln. Att köra igenom Stockholm sent på kvällen måste vara det bästa med natten. Lugn och ro, tystnad och lagom frisk luft. 

Jag ska möta nattjobbare, men för att veta hur det verkligen är ska jag träffa de precis när deras kvällspass börjar. En spärrexpeditör, en lagerarbetare och två bagare öppnar upp dörrar till sina nattjobb. 

”Då är jag piggast”

Att börja sitt jobb klockan elva på kvällen hör inte direkt till vanligheterna. Men för Henrik Medqvist, spärrexpeditör på MTR, är det vardag.

– Klockan elva på kvällen är jag faktiskt som piggast, säger Henrik Medqvist och skrattar.

– Jag har aldrig tyckt att det är jobbigt att jobba på nätter. Jag kan faktiskt kalla mig en nattuggla så nattjobbet passar bra. 

Älskar jobbet

I en värld där de flesta jobbar dagtid och alldeles för många är trötta på sitt jobb är Henrik ett undantag. 

– Jag älskar mitt jobb. Jag vet att det anses skamligt att säga så för att man ska klaga och så, men jag gillar det verkligen. 

"Skulle ha en pärm av telefonnummer från tjejer"

Han har jobbat som spärrvakt tolv år. Hans jobb är att ge bra serivce, att stänga och öppna tunnelbanestationen, samt göra den i ordning. 

– Det roligaste är omväxlingar. Jag har två jobb i ett. Man får så mycket uppskattning och tacksamhet från både turister och stockholmare. Att jobba fysiskt med städningen är något jag tycker om, för att man direkt ser resultat, berättar Henrik och fortsätter:

– Det är rätt speciellt att sitta och jobba när folk är ute och festar. Ofta kommer folk som är på väg hem från krogen och ska prata en stund när de väntar på tåget, och man får vara lite som kurator. Skulle man samla ihop alla lappar med telefonnummer jag fått av tjejer under de här tolv åren skulle man kunna fylla en hel pärm. 

”Sliten att jobba fem, sex nätter”

I en fem grader kall hall, där plocktruckar åker runt i hastighet som når upp till sex kilometer per timme och mejeriprodukter aldrig tar slut jobbar Zandra Ejdermo som lagerarbetare. Hon är klädd i en tjock jacka, ett par varma byxor och vantar samt ett headset på huvudet. I stunden då jag möter henne sitter hon i sin truck och kollar igenom beställningen. Att se till att matvarubutiker och restauranger får sin order är hennes uppgift.

– Jag har jobbat natt tre år, jag trivs och ser absolut inga problem med det, säger Zandra och fortsätter:

– Visst blir man sliten efter att man jobbat fem, sex nätter i rad men gillar man sitt jobb så tänker man inte alls på det.

Hallen där Zandra jobbar är stor och har inga fönster. Enligt henne hjälper det mycket under nattpasset.

– Jag kopplar inte att det är natt. Det tar inte mycket tid att vänja sig. Plus att har man en bra dag går tiden alltid så mycket fortare.

Roligt men ansträngande 

Motsatsen till mejeriet är bageriet. Nästan 26 grader varmt, mycket lampor och ännu mer mjöldamm i luften – på bageriet i Bromma. Här jobbar Johan Sturk och Stefan Bielsa, två bagare. Vi pratar samtidigt som de knådar degen och lägger den i former.

– Jag har faktiskt alltid föredragit att vara vaken på natten. Jag vet inte varför men på något sätt tycker jag inte om solen, säger Johan och skrattar.

– Det är roligt, men mycket ansträngande att jobba natt. Jobbar man åtta timmar så känns det som om man jobbat i 15 timmar, säger Stefan. 

"Tycker du om bröd måste du jobba natt"

Både Johan och Stefan älskar bröd och den enda möjligheten med att jobba med bröd är att just jobba på natten. Men vad gör man inte för sin passion? 

– Huvudsaken är att man trivs med sitt jobb, för att tiden spelar ingen roll då, säger Johan och fortsätter knåda. 

– Tycker du om bröd så måste du jobba natt, säger Stefan.

"Otroligt viktigt att sova ut"

Johan och Stefan är medvetna om hälsokonsekvenserna av att jobba natt. Trots det försöker de att göra det bästa av situationen och delar med sig av sina tips. 

– För att klara av att jobba nätter gäller det att träna, dricka mycket kaffe och vatten - då kommer man vara piggare och orka mer. Det gäller att ta lite i taget och inte överanstränga kroppen på en gång, säger Stefan. 

– Det är otroligt viktigt att sova ut på dagen och motionera, säger Johan.