Måndag 20 Sep
Stockholm

Hund lämnades i bil på färja – dog av värme

En hund som lämnades i en stängd bil på en färja dog av värmen.
En hund som lämnades i en stängd bil på en färja dog av värmen. Foto: TT bild

En hund lämnades instängd i en bil ombord på en färja på väg från Gotland. När färjan kom i land hittades hunden död.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Så varmt är det i bilen

På sin hemsida har polisen sammanställt en tabell där man kan se hur varmt det blir i en bil under olika väderförhållanden och olika tider på dygnet. Till exempel kan en hund få livshotande skador efter bara tjugo minuter om det är förmiddag och utetemperaturen ligger på ungefär tjugo grader.

Se hela tabellen här . 

En resenär som skulle från Visby till Nynäshamn i Stockholm lämnade under färjeresan sin hund i bilen på bildäck. När färjan kom i land upptäckte man att hunden hade avlidit till följd av värmeslag.

På bildäck på färjorna till och från Gotland finns ingen luftkonditionering, vilket gör att det kan bli lika varmt där nere som utanför fartyget.

Får hälsa på djuret en gång

Under resan har resenärer rätt att besöka sina husdjur nere på bildäck en gång. Alternativet är att köpa en plats till husdjuret uppe på fartyget. Men en påhälsning av hundens ägare skedde inte den här gången.

Kommer inte ändra rutiner

Christer Bruzelius, vd för Destination Gotlands, som har ansvar för färjorna, menar att man inte kommer ändra den rutinen efter dödsolyckan. 

– Om hundägare är oroliga, då får man säga till. Jag tror att alla hundägare är klara över problematiken med värmen när man har sin hund med sig, säger Christer Bruzelius till Hela Gotland.

Han säger också att personalen kommer att informera extra om problemen som kan uppstå samt sätta upp varningsskyltar.

Lämna rutor nedvevade

Han beklagar också det som hände under fredagen, men menar att det är ägarens ansvar att se till att lämna bilrutorna öppna för extra ventilation och att se till att djuren har kallt vatten att dricka, enligt Hela Gotland.

Kommentera (22)
Kopiera länk
Dela