Kaffe eldas för att få bort getingar
1 av 2
På Facebook sprids ett tips om att tända eld på kaffe. "Onödigt dyrt", tycker experten. - Foto: Privat
Kan kaffe skrämma bort getingar?
2 av 2
Men rök kan hålla de små insekterna borta. - Foto: TT montage

Så slipper du getingar – "kaffe onödigt dyrt"

Getingsäsongen är i full blom och snart blir de bitska rackarna slöa och oberäkneliga. Men det finns ett knep.


Sommar och soliga dagar, och så getingar förstås. De små surrande skapelserna irriterar många, och tusentals svenskar med allergi löper risk för att råka illa ut. 

På Facebook har Sara Haak lagt upp en bild på hur man enligt henne håller getingarna borta. Hon skriver att en folieklädd tallrik med glödande kaffe är bra mot getingar. 

"Getingarna är ilska och är på oss hela tiden, nu vid maten lacka jag ur helt, delar med mig av mitt bästa tips! Ta en liten tallrik, ta folie runt om, häll en skopa kaffe, tänd kaffet så det blir en liten glöd, låt röken flöda fritt! Inga getingar kvar alls som stör!", står det i inlägget.

– Jag fick tipset i Grekland där det var massor av getingar. Jag vet inte hur det fungerar, men det gör det. Det blir rök och ganska mycket doft, men det får man leva med, säger Sara Haak till Nyheter24.

Det har delats över 600 gånger, men en expert som Nyheter24 pratat med har aldrig hört talas om tricket.

"Onödigt dyrt"

Han uppger däremot att rök kan vara användbart.

– Nej, det är mer än vad jag vet men om man drar en parallell så brukar många använda rök från exempelvis alspån för att lugna ner bin, säger Håkan Kjellberg från Anticimex och fortsätter:

– Men jag har aldrig hört om att kaffe ska vara bra. Det är nog rök i allmänhet som får dem lugna. Kaffe låter onödigt dyrt.

På matjakt 

Precis som med många andra saker så finns det myter om hur man bäst motverkar oönskade djur.

– För djur i allmänhet finns det ju vissa som säger att man ska använda vitpeppar eller spruta Fun Light.

Detta stämmer dock inte. För den som vill slippa getingar gäller det att hålla ordning runt omkring sig.

– Getingarna letar mat nu. Samhällena är väldigt stora och getingarna behöver mycket mat, därför syns de överallt, säger Kjellberg och fortsätter: 

– Getingen beter sig ganska inprogrammerat och flyger från boet till maten. Så det man kan göra är att försöka störa den rytmen genom att vara noga med att ta bort all mat direkt, torka borden och undvika att ha saker framme. 

"Undvik färgstarka kläder"

Att tänka på vad man sätter på sig kan också vara ett användbart tips.

– Om man närmar sig ett getingbo kan man undvika färgstarka och mönstrade kläder. Man bör heller inte ha för mycket alkohol på sig som till exempel parfym eller deodorant.

Något man ofta hör är att getingar blir trötta och oberäkneliga framåt sensommaren. Det stämmer, uppger Anticimex-experten:

– Getingboet kommer dö ut när säsongen är slut och mot slutet gör drottningen nya drottningar. Hon sänder ut signaler som gör att getingarna blir förvirrade, trötta och slöa, säger han och utvecklar vidare: 

– Det är oftast lite större risk att bli stucken då. Om man exempelvis plockar upp en fallfrukt med en geting på kan det vara så att den är för slö för att flyga iväg, och då ökar risken. 

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen i Motala rapporterar om trafikolycka

Förtroendet för regeringen ökar

Väljarnas förtroende för regeringen ökar, enligt en GP/Novusmätning. I mars svarade 35 procent att de har ganska eller mycket stort förtroende för regeringen. I januari var siffran 28 procent.

Spikas upp på kors – för att fira påsk

Filippinske Ruben Enaje har låtit sig korsfästas under årets långfredag – för 35:e gången. Inför korsfästelsen uppgav han att han planerade att ägna sina böner under traditionen till fred i Ukraina, i Gaza och det omtvistade Sydkinesiska havet.

Återupptar miljonstöd till Ibn Rushd – M rasar

1 timme sedan
Det rödgröna styret i Stockholm har beslutat att betala ut fyra miljoner till det kritiserade studieförbundet Ibn Rushd. Folkbildningsrådet ser inga hinder att stötta organisationen. Men Moderaterna i staden rasar.

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

1 timme sedan
Minst 45 människor har omkommit i en bussolycka i Sydafrika. Bussen körde av en bro på ett bergspass under torsdagen, störtade 50 meter ned i en ravin och fattade sedan eld.

Kosttillskott återkallades – flera döda

1 timme sedan
Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.