Torsdag 16 Sep
Stockholm

Polisens varning: Så kollar tjuvarna om du är hemma

På Pekka Jussis farstu låg det två stenar.
1 av 2
På Pekka Jussis farstu låg det två stenar. Foto: Privat
Enligt polisen i Norrbotten kan 10-20 inbrott kopplas till samma modus.
2 av 2
Enligt polisen i Norrbotten kan 10-20 inbrott kopplas till samma modus. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Genom att placera ut föremål på udda ställen kontrollerar tjuvarna om du är hemma. I Norrbotten utreder polisen nu tiotals inbrott med koppling till samma metod.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Nytt bedrägeri

Förra veckan berättade Nyheter24 om en ny typ av bedrägeri där en gärningsman påstår sig ha satt in pengar på offrets konto av misstag. 

Här kan du bland annat läsa om vad du ska göra om det händer dig

När Pekka Jussi från Sandviken skulle åka till jobbet på torsdagsmorgonen noterade han att allt inte var sig likt. På farstun utanför ytterdörren hade någon placerat ut två vita stenar. 

– Det var vid sextiden ungefär som jag såg att de låg där. Stenarna var tagna ur blomkrukan och det har antingen skett tidigt på morgonen eller under natten, säger han till Nyheter24

Pekka förstod direkt vad det var frågan om. Från sin omgivning hade han hört talas om tjuvar som placerar ut föremål på olika ställen runt huset för att se om ägarna är hemma. 

Polisen varnar

Under tisdagseftermiddagen gick polisen i Norrbotten ut med en varning på sin sajt där de uppmanar allmänheten att vara uppmärksam på okända bilar och personer i sin omgivning. 

Polisen skriver bland annat att gärningsmännen placerat ut föremål för att sedan komma tillbaka och kolla om de ligger kvar. Om sakerna inte flyttats har tjuvarna i vissa fall brutit sig in i huset.

– Vi har fått mycket tips från allmänheten. Folk hör av sig och säger att de haft en plastpåse fastknuten på dörrhandtaget, en sten på soptunnan eller en matta utanför dörren, säger Maria Jakobsson, informatör vid polisen i Norrbotten, till Nyheter24. 

Tillvägagångssättet upptäcktes i månadsskiftet mellan juni och juli. Tiotals hushåll har utsatts för inbrott sedan dess. 

– Vi har haft omkring 10 till 20 inbrott som kan härledas till samma modus, men om det finns en koppling mellan de olika brotten vet vi inte i nuläget.

"Man hajar ju till"

Pekka Jussi, som kände till metoden sedan tidigare, kände obehag när han upptäckte stenarna.

– Ja, man hajar ju till och får lite rysningar, speciellt då jag läst om det förr, säger han.

Under torsdagsförmiddagen lade Pekka upp en varning på sin Facebooksida, för att uppmärksamma sina vänner i området. 


Inlägget har delats flitigt, men någon polisanmälan har han ännu inte gjort. 

– Nej, det har jag inte tänkt på att man kanske ska göra, men det kanske man borde. Jag gick i alla fall runt och varnade grannarna här omkring. 

Maria Jakobsson på Norrbottenspolisen uppger att många har hört av sig efter att ha läst saker på exempelvis Facebook.

– Flera har observerat personer och okända bilar. Det sprids historier i sociala medier som gör att många blir oroliga och ringer oss, säger hon.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela