Måndag 27 Sep
Stockholm

Svenskarna säljer öl – i kampen mot trafficking

– Det har gott så otroligt fort, säger en av grundarna till Nyheter24.
1 av 3
– Det har gott så otroligt fort, säger en av grundarna till Nyheter24. Foto: Faksimil notforsaleale.com
Ölen har en låg alkoholhalt eftersom människor tar dumma beslut på fyllan.
2 av 3
Ölen har en låg alkoholhalt eftersom människor tar dumma beslut på fyllan. Foto: Faksimil notforsaleale.com
Ulf Stenerhag är en av grundarna.
3 av 3
Ulf Stenerhag är en av grundarna. Foto: Jonas Borg

"Not for sale ale" är namnet på en öl vars uppgift är att försöka få stopp på trafficking. – Alla ville hjälpa till, säger grundaren Ulf Stenerhag till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Trafficking

Trafficking, eller människohandel, är vår tids slaveri. Personerna som utsätts tvingas ofta till prostitution, inte sällan är dem barn.

Att veta hur många som är utsatta är svårt, men FN uppskattar att mellan 700 000 och fyra miljoner människor utsätts för människohandel varje år. Majoriteten av dessa är kvinnor och unga flickor.

Så gick de tillväga:

Första steget för David och Ulf var att hitta ett bryggeri som kunde göra deras öl. 30 sekunder in i ett samtal med Monks pilotbryggeri blev svaret ja och bryggningen började dagen därpå.

En månad senare var ölen klar och så småningom flyttades produktionen till Eskilstuna ölbryggeri. Fortfarande chockad över hur enkelt allt hade gått rullade Ulf två dagar senare in på Hovet i Stockholm och därefter i Almedalen med ölen. 

SVERIGE. Det var på en ö i Finlands skärgård som Ulf Stenerhag fick idén. 

Under en workshop på företaget Thurne teknik där han är vd, insåg han att han ville skapa något som engagerade och som var ansvarstagande. Men det var inte förrän han träffade David Batstone, ordförande och grundare för organisation Not For Sale, som jobbar mot trafficking, människohandel, som idén kunde bli verklighet.

Ville bidra i kampen mot trafficking

Under en lunch, efter att Batstone hållit ett föredrag på Ulfs företag, som de började prata med varandra. Namnet "Not for sale ale" dök upp och de insåg båda att det var för bra för att inte tas till vara på. 100 procent av vinsten skulle användas i kampen mot trafficking och ölen skulle bli ett sätt för alla att bidra lite. 

– Det här var i februari i år. Där och då bestämde vi oss för att brygga en öl med namnet, säger Ulf till Nyheter24

Ulf hade förväntat sig en lång period av väntan, möten och avtal. Men det gick lättare än förväntat.

"Folk ville verkligen hjälpa till"

– Jag insåg snabbt att människor har en sådan otrolig vilja att göra saker, men man bara inte vad. Formgivare, konsulter, advokater – ja, alla ringde och erbjöd sin hjälp.

I dagsläget är "Not for sale ale" en folköl med alkoholhalten 3,4 procent.

– Vi ville hålla oss till en låg alkoholnivå eftersom just alkohol kan vara inblandat i trafficking och göra situationer ännu värre, säger Ulf och fortsätter:

Blickar ut mot Europa

Sedan en vecka tillbaka är ölen färdig för kommersiell försäljning. En liten närbutik i Stjärnsund premiärsålde ölen och den tog slut på bara några dagar. 

Nu blickar företaget bortom Sverige, där kunderna redan har nappat. Ulf berättar att Tyskland, Schweiz, Italien och Frankrike redan visat intressant  på att sälja ölen och ett bryggeri i München är utsedda att brygga den.

– Det har gott så otroligt fort och jag är imponerad av att folk har en sådan otrolig vilja, säger Ulf till Nyheter24. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Nästa artikel
Fair fucking sex!