Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Antalet donatorer ökar – tack vare sociala medier

- 04/08/2014, 08:13
Fler unga har anslutit sig till Tobiasregistret sedan spridning i sociala medier.

Fler unga har anslutit sig till Tobiasregistret sedan spridning i sociala medier.

AP

På grund av stor spridning i sociala medier har antalet donatorer i det så kallade Tobiasregistret ökat.

Celler som utvinns ur benmärgen eller blodet, och som används vid transplantationer för att bota svåra blodsjukdomar, kallas för stamceller. I Tobiasregistret registreras samtliga personer som anmält sig som donatorer av just dessa. 

Efter uppmärksamhet i form av delningar och spridning i sociala medier är det nu allt fler som ansluter sig till registret, som på kort tid fått in 3 000 nya anmälningar, rapporterar Sveriges Radio.

"Fantastiskt"

På Instagram, Facebook och Twitter är det många som lägger upp bilder på sin registrering samtidigt som de uppmanar andra att också gå med. 

Spridningen i sociala medier har även bidragit till att allt fler unga gått med. Något som Rosa Hellström, koordinator på Tobiasregistret, är väldigt glad för.

– Det är fantastiskt, vi behöver ju bli många många fler. Ungefär 30 procent av alla personer som behöver en stamcellstransplantation saknar en passande givare, så vi behöver bli många fler och dessutom behöver vi få in många yngre för vårt register håller på att bli lite föråldrat. I och med det här uppropet har vi fått in jättemånga som är födda på 90-talet och det är dubbelt roligt då förstås, säger hon till Sveriges Radio