Tisdag 28 Sep
Stockholm

Polismannen Fredrik om brandmännen: "De största hjältarna"

Fredriks inlägg om brandmännen har väckt känslor.
1 av 4
Fredriks inlägg om brandmännen har väckt känslor. Foto: Privat / Faksimil Facebook
Den fruktansvärda branden har pågått i flera dagar.
2 av 4
Den fruktansvärda branden har pågått i flera dagar. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
3 av 4
4 av 4

Kampen mot branden i Västmanland har krävt att brandmän och räddningstjänst har arbetat extremt långa dagar. Polisen Fredrik möttes av en bild som, minst sagt, bekräftade detta.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kan du hjälpa till?

I facebookgruppen "Hjälp finnes (skogsbranden)" har människor samlats för att hjälpa de utsatta. Kan du också hjälpa till? 

VÄSTMANLAND. Sent under tisdagsnatten åkte polisen Fredrik Hansson och hans kollegor som jobbat med den stora branden i Västmanland till en brandstation där de hört att det skulle finnas mat.

Men när Fredrik kom in möter han av något som minst sagt fick honom att glömma sin hunger en stund. Överallt låg det utmattade brandmän och sov. På bord, stolar, betonggolv och ja, till och med i en skrubb.

– Det fanns en liten skrubb där, jag kan inte ens förstå vad den är till för. Men där låg en person på två handdukar och sov, säger Fredrik till Nyheter24 och fortsätter:

– En man låg till och med på det kala betonggolvet i bara t-shirt. Han måste ha frusit, men han var så utmattad att han bara sov.

Fredrik menar att han och många andra själva tycker de gör stora insatser, och det gör de, men att det blir påtagligt hur mycket alla jobbar när man ser dem ligga helt utslagna, bokstavligt talat, överallt. Han skrev ett inlägg om det på Facebook, som nu har börjat på spridning:

Förståelse och ödmjukhet 

Fredrik jobbar som polis i Västra Mälardalen och jobbar med med att se till att folk överlever i samband med branden. Han har stått vid vägspärrar och sett till att folk lämnar sina hem i tid.

– Jag har aldrig mött så mycket skit från folk som när jag jobbat med det här, men jag har heller aldrig haft så mycket förståelse och varit så ödmjuk inför det, säger han.

Han berättar att folk han möter är hungriga, har lämnat sina hem och inte sovit på flera dygn. 

– Det finns ingenting som är så sorgligt som att möta en person och försöka få den att förstå att den inte kan ta sig förbi vägspärren när personen gråter och säger att dennes katter är kvar inne i huset, säger Fredrik och fortsätter:

– Det finns ingen anledning för mig att bli arg. Jag förstår dem. Men i slutändan handlar det om att rädda liv. De är för trötta för att tänka rationellt, så vi måste göra det åt dem. 

Vägrade lämna sitt hem

Men det är inte bara vid vägspärrarna som Fredrik och hans kollegor har stött på motstånd. En person som var inne i ett hus på en gård som hotades av elden vägrade lämna sitt hem.

– Det slutade med att vi fick lyfta ut honom. Det är så otroligt integritetskränkande för någon att behöva genomleva att lämna sitt hem på det sättet.

Under den här veckan kommer Fredrik komma upp i över 60 arbetade timmar, han låter trött men är vid gott mod. 

– Det ser ganska bra ut nu, vi har haft lite regn och så. Jag sätter mitt hopp till specialflygplanen. 

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela