Polisen har fått hård kritik för sitt arbete.
1 av 4
Polisen har fått hård kritik för sitt arbete. - Foto: Faksimil TT Bild
Flera personer skadade sig.
2 av 4
Flera personer skadade sig. - Foto: Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild
På Facebook berättar flera poliser om sina upplevelser.
3 av 4
På Facebook berättar flera poliser om sina upplevelser. - Foto: Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild
Polisen Mats menar att majoriteten av de skadade får skylla sig själv.
4 av 4
Polisen Mats menar att majoriteten av de skadade får skylla sig själv. - Foto: Drago Prvulovic/MalmBild AB/TT Bild

Polisen: "Majoriteten av de skadade har sig själva att skylla"

Demonstrationerna i Limhamn har väckt stor uppståndelse. Flera har skadats och polisens agerande har kritiserats. Polisen Mats, som arbetar på Södermalm, tycker dock att majoriteten av de skadade får skylla sig själva.


Krönika om polisen

Nyheter24:s Viktor Adolfsson skriver om sina upplevelser vid fotbollsmatcher

"Trots att jag under hela mitt liv aldrig utdelat ett slag eller kastat någon farligt föremål mot en annan människa har jag tvingats fly i panik flera gånger om. Bara för att jag varit på väg till en match."

"Har senaste dagarna läst spaltmeter med enkelriktad kritik mot polisen gällande insatsen i LimhamnDet här är mitt försök att nyansera bilden en smula, baserat på kollegors personliga berättelser från Malmö och egna erfarenheter."

Så inleds polisen Mats inlägg på polisen Södermalms officiella Facebooksida.

Flera skadade

Demonstrationerna i Limhamn, där tusentals personer protesterade mot nazistiska Svenskarnas Parti har diskuterats flitigt i media under de senaste dagarna.

I Malmö var det kaos, flera skadades och polisen har fått kraftig kritik för sitt agerande. En person blev överkörd av ett polisfordon och flera blev nedridna av hästar.

Uppgifter om att polisen i efterhand inte har återgett en sanningsenlig bild har också figurerat, och i sociala medier försvarar sig polisen på sina olika plattformar.

Skånepolisen har även anmälts för bland annat mordförsök, grov misshandel och tjänstefel.

"Skylla sig själva"

På Södermalmspolisens Facebooksida återger Mats, som själv inte var på plats, först några kollegors berättelser om demonstrationerna. 

Han förklarar hur polisen arbetar med att pröva och ge tillstånd för demonstrationer samt hur jobbigt det kan vara att som polis arbeta under dessa förutsättningar. 

Han riktar även kritik mot medias bevakning och beskrivning av händelserna. Om de skadade skriver han bland annat:

"Det är olyckligt att folk blev skadade i Limhamn och jag välkomnar att det utreds vad som egentligen hänt. Det är dock min absoluta övertygelse att den absoluta majoriteten av de skadade har sig själva att skylla. Om det är genuint oskyldiga som drabbats kan jag bara beklaga detta och hoppas att de får upprättelse i någon form."

Får kritik

I kommentarsfältet blandas kritik och hyllningar. Flera personer vänder sig mot formuleringen att "de skadade har sig själva att skylla".

En person skriver:

"Du är polis. POLIS. Inte åklagare. Inte domare eller tingsrätt, och inte heller verkställare av straff. Polisen brukar ofta hänvisa till pågående utredning och inte kommentera enskilda fall. Kan nog vara bra även med denna händelse. 

Jag har full förståelse för din personliga mänskliga frustration, och att du och dina kollegor måste utstå extremt pressande och våldsamma situationer. Jag skulle själv sannolikt inte klara av dom. Men det du skriver här gör du som myndighetsperson på polisens officiella sida, och det sätt du uttryckt dig på då är HELT förkasligt."

"Måsta läsas i sitt sammanhang"

Polisen i Stockholm har tagit del av inlägget. De instämmer att formuleringen kanske inte var den bästa. 

– Läser man hela inlägget så ger det en bild av hur det är att jobba på dessa typer av demonstrationer. Men läser man meningen i sitt sammanhang så framstår formuleringen som olycklig, säger Towe Hägg, kommunikatör på Stockholmspolisen. 

Polisen har över en miljon följare i sociala medier och alla konton är officiella vilket innebär att den som skriver där gör det i egenskap av polis. Inläggen blir ändå ofta personliga, menar Hägg.

– Han uttrycker en personlig övertygelse och den får stå för honom. Det finns direktiv för hur de sociala medierna ska skötas men sedan blir det alltid en personlig vinkel, även om jag tycker att det är en olycklig formulering, säger hon och fortsätter:

– Han uttalar sig på ett officiellt konto och talar då för organisationen, polisen Södermalm i det här fallet som också är en del av Stockholmspolisen. 

Under förmiddagen har samtal med ansvariga hållits. 

– Ja, vi har pratat men jag kan inte i detalj gå in på vad som sagts utan vi konstaterar att det är en olycklig formulering på ett officiellt konto, säger Hägg. 

Finns det anledning att se över rutinerna i sociala medier?

– Det finns alltid anledning att se över. Vi har mycket kontakt kring det och lär oss nya saker hela tiden. 

Här är Södermalmspolisens inlägg i sin helhet:


/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Många trafikolyckor under morgonen: "Ishalka"

Så tjänar du pengar på att ladda bilen

Pausa laddningen av elbilen – och tjäna en tusenlapp. Flera aktörer på elmarknaden har gått ihop för att få elbilsägarna att bidra till ett stabilare elnät.

Högre vinst för Evolution

Evolution, utvecklare av nätkasinon, gjorde en rörelsevinst på 311 miljoner euro för första kvartalet, en ökning med nästan 15 procent jämfört med samma period i fjol.

Lägre priser pressar SSAB:s vinst

Stålkoncernen SSAB vinst faller tydligt. Under första kvartalet landade rörelsevinsten på 3 157 miljoner kronor, ner från 4 733 miljoner kronor samma period i fjol.

Uppgång väntas på börsen

Stockholmsbörsen väntas fortsätta upp när handeln inleds klockan nio, indikerar förhandeln på bland annat IG Markets.

Polisen i Skövde rapporterar om trafikolycka

"På Skövdevägen vid Skultorp är det en bilist som blir påkörd bakifrån av en annan bilist.", skriver polisen på sin hemsida.