Fredag 24 Sep
Stockholm

5 saker som visar att antiziganismen i Sverige är stark

Nyheter24 listar fem saker som visar på att antiziganismen i Sverige är stark.
Nyheter24 listar fem saker som visar på att antiziganismen i Sverige är stark. Foto: TT bild, Pressbild, Faksimil, Anna Silver

Hoten, hatet och attackerna mot tiggare ökar i Sverige. Många av de utsatta är romer. Nyheter24 listar fem saker som visar det svart på vitt.

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kommission

I mars år tillsatte regeringen därför en komission mot antiziganism, som i förra veckan även fick i uppgift att ta fram utbildningsmaterial för grundskolan i syfte att lära unga mer om den typen av rasism.

SVERIGE. Den senaste tiden har debatten kring tiggeriet i Sverige rasat. Personerna som tigger är vanligtvis EU-migranter, och då ofta från romer. På ett år har antalet EU-migranter som kommer till Sverige fördubblats. Anledning till att många tar sig hit är för att fly från den fattigdom och rasism de möter i sina hemländer. 

Enligt doktoranden Cecilia Parsberg, som i en uppsats intervjuat personer som tigger, har kommit fram till att anledningen till att dessa personer kommer till Sverige är för att de upplever svenskarna som snälla, vänliga och tillmötesgående, enligt Sydsvenskan.

Men den bilden av Sverige börjar fallera i samband med att antiziganismen har bubblat upp till ytan, något som påpekas av intergrationsminister Erik Ullenhag, som även kallar den för "nästan rumsren". 

Här är fem saker som visar att antiziganismen i Sverige i dag är verklig och stark: 

1. Attackerna mot personer som tigger ökar

Under de senaste månaderna har det rapporterats om grova och kränkande attacker mot personer som tigger. Nyheter24 har rapporterat om en butikschef som hällde en hink vatten över en tiggare, ett medborgargarde som ska ha bildats i syfte att skrämma bort tiggande personer och senast förra veckan spreds det en video på Facebook som visade hur en förare i en bil medvetet sprutade avgaser på en kvinna som tiggde utanför en butik. Det är bara några exempel på de senaste tidens attacker. 

2. Romregistret 

I september förra året avslöjades det att polisen i Skåne hade bedrivit ett olagligt register där de registrerat romer. Detta enbart på grund av att de är just romer. I registret återfanns tidigare ostraffade medborgare och barn så unga som två år.

Än i dag har ingen pekats ut som ansvarig och i mars i år bestämde sig Justitieombudsmannen för att granska fallet

Bildkälla: TT bild

3. Vi har ett riksdagsparti som vill förbjuda tiggeri

Sverigedemokraterna har både inför EU-valet och Riksdagsvalet kampanjat hårt för att förbjuda det organiserade tiggeriet. Organiserat tiggeri faller dock under brottet "människohandel" och sedan länge brottsligt. I en kommentar till Nyheter24 säger partiet att de vill förbjuda "den nya tiggeriet" och förhindra folk från att resa till Sverige för att tigga. De vill även förbjuda personer som inte har permanent uppehållstillstånd från att tigga. 

Detta kallar de att förbjuda "organiserat tiggeri", men då det inte finns några bevis på att de romer som tigger i dag är organiserade, faller det som argument på sin egen orimlighet. Faktum att de vill ha bort EU-migranter från Sveriges gator kvarstår dock. 


4. Knivattack mot läger

En läger för hemlösa EU-migranter i Stockholm attackerades med kniv i juli i år. Tält, förråd och bildäck skars sönder, dagen efter upptäckten återvända gärningsmännen och försökte göra det igen. Många av de boende i lägret var just romer. 

Bildkälla: Anna Silver

5. Romer får inte växla pengar på ICA

I juni i år uppdagades det att en ICA-butik i Sollentuna hade uppmanat sin personal att att inte låta romer växla in pengar genom att sätta upp en lapp där det uttryckligen står så:

"Romerna får inte växla in pengar! Varken mynt eller sedlar!"

 Butikschefen hävdade sedan i en intervju att det var en generellt förbud som gällde alla, inte bara romer. Något som visade sig vara felaktigt när en undercover-reporter lyckades växla pengar utan problem.

Bildkälla: TT bild

Kommentera (6)
Kopiera länk
Dela