Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Datainspektionen inspekterar CSG för olagligt register

Ett axplock av bilder ur CSG:s fotoregister.
1 av 4

Ett axplock av bilder ur CSG:s fotoregister.

Montage

Författaren Kolbjörn Guwallius.
2 av 4

Författaren Kolbjörn Guwallius.

Kooliproduktion.

CSG-väktare vid ingripandet mot en mandarinkastare.
3 av 4

CSG-väktare vid ingripandet mot en mandarinkastare.

Faksimil

Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.
4 av 4

Grip till varje pris släpptes i maj och avslöjade flera skandaler inom CSG.

Nyheter | 27/08/2014 08:44

I flera granskande artiklar har Nyheter24 tillsammans med författaren Kolbjörn Guwallius kunnat avslöja hur vaktbolaget CSG fört fotoregister över misstänkta klottrare. Nu meddelar Datainspektionen att man kommer att inspektera företaget på plats.

Datainspektionen nöjer sig inte med vaktbolaget CSG:s förnekande utan väljer nu att inspektera företaget på plats med anledning av uppgifterna i boken Grip till varje pris om deras olagliga fotoregistrering av misstänkta klottrare.

CSG svarade skriftligt på Datainspektionens frågor under sommaren att de inte för något sådant register – trots att två registerkopior har kunnat presenteras som var för sig kan knytas till två högt uppsatta, mångåriga medarbetare i företagets så kallade informationsgrupp.

Begärt att företaget lägger korten på bordet

I sitt svar välkomnade CSG:s vd Patrik Strandberg bland annat Datainspektionen att genomsöka företagets datorer efter ett register – trots att alla uppgifter hittills pekar på att registret endast förs på flyttbara USB-minnen.

Men nu vill Datainspektionen alltså besöka CSG och har begärt att företaget inför besöket den 23 september lägger korten på bordet om vilka register som förs.

Kräver SL på svar

Även SL får besök av Datainspektionen med anledning av avslöjandet om CSG:s register. Datainspektionen vill veta hur SL hanterar uppgifter om personer som misstänks för skadegörelse. SL har sedan tidigare ett undantag från personuppgiftslagen för att föra ett skadegörelseregister där bland annat tags finns angivna, dock utan att dessa i registret knyts till specifika individer.

........

LÄS MER: Här är CSG:s hemliga fotoregister – som bara växer och växer 

Väktaren: "Vi tävlade mot graffitimålarna" 

Kastade mandarin på Åkessonaffisch – brutalt gripen av CSG-väktare 

CSG vägrar erkänna fotoregister