Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Jens odlade marijuana – riskerar nu fängelse

- 27/08/2014, 18:23 -

Privat/TT

Han började röka cannabis för att få bukt med sin svåra depression, oro och ångest. Efter en debattartikel i Nyheter24 har hans fall väckt många reaktioner. På torsdagen ska Jens Waldmann, 36, upp i rätten för att ha odlat marijuana.

JÖNKÖPING. Han står åtalad i Jönköpings tingsrätt för odling och bruk av marijuana. Innan tre civilklädda poliser kom hem till honom och fann hans privata odling på annandag påsk i år hade han rökt och odlat cannabis för medicinskt bruk i fem års tid. På torsdagen riskerar han att dömas till fängelse.

– Det känns inte som att jag har gjort någonting fel. Det enda som känns jobbigt är att det påverkar min familj, min fru och mina barn, och de har ju inte gjort någonting fel. Jag är inte nervös, men det hänger liksom i luften, säger han till Nyheter24.

I en debattartikel som nyligen publicerades på Nyheter24 skrev 36-åriga Jens Waldmann att cannabis räddade hans liv, och att han nu ska dömas för det. Den väckte en hel del reaktioner, de flesta av dem positiva. Många har nu höjt rösten för Jens sak, både på sociala medier och i olika internetforum.

"Många har väntat på detta"

Jens säger att han vet att det han har gjort är olagligt, och att han vare sig försöker försköna eller slippa undan straff. Samtidigt är han glad över vad som har hänt, då han hoppas att hans åtal kanske kan hjälpa till att höja kunskapen om medicinsk cannabis och förändra den felaktiga bild som han menar att många har av personer som brukar drogen.

– Vi är inga pundare, vi är vanliga medborgare med jobb och familj. Det är själva sinnebilden som behövs förändras, säger han.

Det enorma stöd han nu fått ser han som ett tecken på att fler känner som honom:

– Alla kommentarer och reaktionerna som jag har fått, det känns helt fantastiskt. Jag visste att det bubblade under ytan och det bara var en tidsfråga. Det känns som att folk har väntat på att något sånt här ska hända, väntat på en tändande gnista.

Hur känner du inför rättegången? 

– Det känns bra och jag tror att det kommer att gå städat till. Det är många, över 200 personer, som har anmält sig att delta under rättegången. Det finns bara 40 platser så resten kommer att få stå utanför och få rapporter från dem som är inne i salen.

Kommer att överklaga

Han säger att han vill avvakta med att kommentera hur han ska göra, men säger att han definitivt 
kommer att överklaga domen om han döms till fängelse:

– Om jag får fängelse så måste jag göra det. Jag tänker inte acceptera det. Jag förstår inte varför man ska låsa in en människa som röker en blomma man blir glad av, säger han.