Söndag 1 Aug
Stockholm

Theo fick avslag att börja dövskola – kostade för mycket

Sexåriga Theo.
1 av 2
Sexåriga Theo. Foto: Facebook Linda Tjifen Bysell
Lindas Facebook-inlägg.
2 av 2
Lindas Facebook-inlägg. Foto: Faksimil Facebook

Sexårige Theo skulle börja på en förskola för döva barn – men kommunen sa nej. Nu kan de ändra sig – efter mammans virala Facebookinlägg.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Kommunen: "Finns inget avslag"

Strängnäs kommuns utbildningschef Ingela Pipp är fåordig i en skriftlig kommentar om fallet till Metro.

– Pojken har en placering i förskolan och han har inte åldern inne för att börja i grundskola, därför finns det ännu inga beviljande eller avslag på skolplacering, skriver hon till tidningen.

"Jag behöver er hjälp!"

Så inledde mamman Linda Bysell ett Facebookinlägg om sin döva son Theo, 6, på måndagen. Tre dagar senare har inlägget delats nästan 40 000 gånger.

Strängnäs kommun hade beslutat att inte godkänna att Theo skulle få börja på en förskoleverksamhet för döva i grannkommunen Örebro under hösten. Det var helt enkelt för dyrt.

– Vi fick avslaget muntligt för cirka tre veckor sedan. De sa på kommunen att taxiresorna kostade för mycket pengar. Kort och koncist tyckte dem nog, säger Linda till Nyheter24.

"Det är helt otroligt!"

Men efter Facebookinlägget har det börjat hända saker i kulisserna, berättar hon.

– Vi väntar på att kommunen skall återkomma till oss med datum om när mötet de håller på att samordna blir av. På det mötet skall vi få lägga fram argument till varför Theo behöver gå på förskola i Örebro och därefter startar en utredning kring Theos behov.

Familjen ville att Theo skulle få börja i en förskoleverksamhet för döva barn för att förbereda sig på en miljö med teckenspråk. Nu går han i stället på en vanlig förskola.

Mamma Linda hoppas nu på förändring – och är rörd över att så många engagerat sig i Theos fall via Facebook.

– Det är helt fantastiskt vilka människor det finns därute! Jag har bara fått positiva reaktioner, inte en enda negativ kommentar hittills, säger hon och fortsätter:

– Jag tänkte att om jag får 200-300 namnpåskrifter, då är det stort. Nu har inlägget passerat 40 000 delningar, det är helt otroligt! Jag kan inte ens beskriva hur det känns.

Vill få en chans att förklara för kommunen

Flera personer har hört av sig med tips och råd på hur familjen ska kunna gå vidare med ärendet.

Nu hoppas familjen att de ska kunna övertyga kommunen om att det här är det bästa för Theo.

– Jag hoppas att kommunen ger oss en chans att få berätta om varför detta är Theos chans till att få utvecklas och höra till och att dom kanske ändrar sitt sätt att se på liknande ärenden i framtiden och faktiskt ger folk en chans, säger Linda Bysell.

Läs hela hennes inlägg här:


Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela