Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen skulle stoppa våldtäkt - hindrades av sönderskurna däck

- 01/09/2014, 13:32 -
1 av 3

TT Bild/Faksimil/Montage

Enligt polisen är det inte ovanligt att rutor krossas och däck skärs sönder.
2 av 3

Enligt polisen är det inte ovanligt att rutor krossas och däck skärs sönder.

TT Bild

Polisens inlägg har blivit väl uppmärksammat.
3 av 3

Polisens inlägg har blivit väl uppmärksammat.

Faksimil Facebook

Patrullen hindrades från att åka på en misstänkt pågående våldtäkt – för att någon skurit sönder däcken på bilen.

STOCKHOLM. "'TA VÅLDTÄKTSMÄN I STÄLLET!' Den frasen får vi höra ganska många gånger från en del individer vi ofta har att göra med av olika anledningar. Samma individer har väldigt svårt att förstå och acceptera vårt arbete och gör vad de kan för att försvåra detta genom att bl.a. skära sönder däck på våra bilar".

Så inleder polisen Wille vid poliskontoret Norra Botkyrka ett väl uppmärksammat Facebook-inlägg på samma stations profilsida.

Hindras från att rycka ut

Vidare beskriver Wille hur han, tillsammans med sig kollega, befann sig i centrum i Botkyrka i början av förra veckan för att prata med allmänheten. Plötsligt får de ett larm om en misstänkt pågående våldtäkt varpå de beger sig till bilen för att ta sig till platsen. De hinner dock inte långt innan de blir tvungna att avbryta utryckningen – för att någon skurit sönder bilens däck.

Wille skriver:

"Mitt besked till den/de som sysslar med dessa dumheter: Vi kommer att fortsätta med att försöka gripa våldtäktsmän, beivra brott, förebygga ungdomars narkotikamissbruk m.m. Vi skulle dock önska att vi kunde komma fram i tid den dag då en anhörig till dig/er drabbats samt att vi fick komma fram oskadda".

"Ingen som vågar berätta"

Ann-Kristin Gunnarsson är närpolischef i Botkyrka. Enligt henne är dessvärre företeelsen med sönderskurna bildäck inget ovanligt.

– Det händer mellan varven att man skär sönder däck och krossar rutan. Det hände nu i helgen också, säger hon till Nyheter24.

Hur vanligt är det att sabotörerna åker fast?

– Tyvärr är det inte allt för ofta. Trots att det sker mitt på dagen när det är massor av folk i rörelse. Men det är ingen som vågar eller vill berätta.

Hinner inte fram i tid

Gunnarsson menar att problemet är allvarligt och att sönderskurna däck och krossade rutor leder till att polisen i vissa fall inte hinner fram i tid.

– I det här fallet fick bilen bärgas bort och en annan patrull skickas till platsen, vilket ledde till att de kom fram till platsen långt senare.

Varför väljer ni att gå ut med det här på Facebook?

– Det kanske inte är så många som vet om att det händer i området. Det är ju en väldigt liten del som sysslar med det här men det gör det mycket svårare för oss att hinna nå fram till dem som behöver hjälp, säger Ann-Kristin Gunnarsson till Nyheter24 och fortsätter:

– De förstår nog inte vad konsekvenserna blir – att vi kanske inte hinner fram i tid för att hjälpa och rädda liv.

Läs Willes inlägg i sin helhet: