Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Säpo: "Vi har avvärjt flera terrorattentat mot Sverige"

- 03/09/2014, 07:27
Två terrordåd planerade av islamistiska grupper ska ha stoppats i Sverige.

Två terrordåd planerade av islamistiska grupper ska ha stoppats i Sverige.

JANERIK HENRIKSSON / TT

Två terroristattacker mot Sverige – det är vad Säpo uppger sig ha stopat under de senaste åren.

Under de senaste åren har Säkerhetspolisen, Säpo, stoppat två terroristattacker riktade mot Sverige, uppger Aftonbladet. Säpo uppger att det handlar om attentat planerade av militanta islamister och att dåden ska ha varit långt framme i planeringen innan de stoppats.

Exakt mot vad eller vilka som de planerade dåden riktats mot vill Säpo inte avslöja.

– Vi pratar om terrordåd. Bara det gör det allvarligt, säger , säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo, till Aftonbladet.

"Stor hotbild"

Tidigare har man valt att inte gå ut med uppgifterna för att undvika att allmänheten oroar sig i onödan – men nu gör man alltså ett undantag och pekar på att hotbilden mot Sverige kanske är större än vad många tror.

– Hotbilden mot Sverige är till och med högre än mot vissa andra länder i Europa. Vi finns med bland de mest utpekade, säger Kassman till Aftonbladet.

Militärt engagemang i bakgrunden

Anledningen till det ska bland annat vara Sveriges militära engagemang i bland annat Afghanistan, men även den konstnären Lars Vilks tecknade rondellhund. Det är också våld från militanta islamister som Säpo bedömer som det största hotet mot Sverige och allra främst det hot som riktas från de svenska medborgare som reser till oroshärdar som exempelvis Syrien för att slåss på jihadisternas sida.

"Visar vikten av att arbeta på många olika fronter"

De attentat som stoppats i Sverige har dock inte planerats av människor som varit på resande fot.

– Det visar vikten av att arbeta på många olika fronter samtidigt. Fokus hos oss och många andra länders säkerhetstjänster ligger just nu mycket på IS och resandeproblematiken. Men inte bara där, säger Kassman.