Två terrordåd planerade av islamistiska grupper ska ha stoppats i Sverige.
Två terrordåd planerade av islamistiska grupper ska ha stoppats i Sverige. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Säpo: "Vi har avvärjt flera terrorattentat mot Sverige"

Två terroristattacker mot Sverige – det är vad Säpo uppger sig ha stopat under de senaste åren.


Nytt förslag från regeringen:

I förra veckan kom Fredrik Reinfeldt med utspelet om att införa en lag mot medborgare som visar sig strida för utländska terrorgrupper. Statsministern vill dessutom kriminalisera personer som visat sig förbereda en resa.

– När det sker i terrorstämplade organisationer så menar vi att det ska kunna kriminaliseras och att man också bör se över ett förberedelsebrott, sa han i P1 Morgon och fortsatte:

– Det vill säga att man på olika sätt förbereder sig för att kunna åka och ansluta sig till olika terrorstämplade organisationers krigföring.

Under de senaste åren har Säkerhetspolisen, Säpo, stoppat två terroristattacker riktade mot Sverige, uppger Aftonbladet. Säpo uppger att det handlar om attentat planerade av militanta islamister och att dåden ska ha varit långt framme i planeringen innan de stoppats.

Exakt mot vad eller vilka som de planerade dåden riktats mot vill Säpo inte avslöja.

– Vi pratar om terrordåd. Bara det gör det allvarligt, säger , säger Anders Kassman, operativ chef på Säpo, till Aftonbladet.

"Stor hotbild"

Tidigare har man valt att inte gå ut med uppgifterna för att undvika att allmänheten oroar sig i onödan – men nu gör man alltså ett undantag och pekar på att hotbilden mot Sverige kanske är större än vad många tror.

– Hotbilden mot Sverige är till och med högre än mot vissa andra länder i Europa. Vi finns med bland de mest utpekade, säger Kassman till Aftonbladet.

Militärt engagemang i bakgrunden

Anledningen till det ska bland annat vara Sveriges militära engagemang i bland annat Afghanistan, men även den konstnären Lars Vilks tecknade rondellhund. Det är också våld från militanta islamister som Säpo bedömer som det största hotet mot Sverige och allra främst det hot som riktas från de svenska medborgare som reser till oroshärdar som exempelvis Syrien för att slåss på jihadisternas sida.

"Visar vikten av att arbeta på många olika fronter"

De attentat som stoppats i Sverige har dock inte planerats av människor som varit på resande fot.

– Det visar vikten av att arbeta på många olika fronter samtidigt. Fokus hos oss och många andra länders säkerhetstjänster ligger just nu mycket på IS och resandeproblematiken. Men inte bara där, säger Kassman.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Skott mot bostad i Örgryte

Raketer mot Israel efter dödlig attack i Libanon

1 timme sedan
Den Hamasallierade shiamilisen Hizbollah har avfyrat raketer med tunga stridsspetsar mot städer i norra Israel – för första gången uttryckligen mot civila mål.

Polisen rapporterar om misshandel, Kristianstad

2 timmar sedan
"Man misshandlad av ett flertal personer", skriver polisen på sin hemsida.

Kavli vill ta större klimatansvar – ska minska utsläppen: “En tuff resa”

2 timmar sedan
Livsmedelskoncern Kavli vill ta ett större ansvar för miljön har därför satt upp egna klimatmål. Målen bygger på en noggrann analys av verksamhetens klimatpåverkan.

Glad överraskning: Japans månsond är vid liv

3 timmar sedan
USA:s senaste sond klarade det inte. Men Japans lilla landare visar sig nu, mot alla odds, ha överlevt ännu en brutal natt på månen. "Vi fick svar från Slim i går kväll!" utropar landets rymdstyrelse lättat.

Ett rekordartat kvartal på Wall Street

3 timmar sedan
Ett lysande kvartal är till ända på New York-börsen. Det pågående rallyt har ökat aktievärdet med cirka fyra tusen miljarder dollar på tre månader och rekorden har smattrat som spön i backen.