Fredag 16 Apr
Stockholm

Rasistisk gardin såldes i souvernirbutiken på Astrid Lindgrens värld

Gardningen som såldes på Astrid Lindgrens värld
1 av 2
Gardningen som såldes på Astrid Lindgrens värld. Foto: Emelie Abrahamsson
2 av 2

En gardin med rasisitiskt motiv såldes i souvenirbutiken på Astrid Lindgrens värld: "Hur tänker ni när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?"

Kommentera (97)
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Pippis pappa

Pippis pappa, Efraim Långstrump, är sjörövare och "negerkung" på den fiktiva ön Kurrekurreduttön i Söderhavet. 

Hur han kom till makten är oklart. 

Emelie Abrahamsson fick en otrevlig överraskning när hon besökte Astrid Lindgrens värld i Vimmerby. På väg ut ur souvenirbutiken såg hon en gardin, föreställande Pippi Långstrump som blir fläktad av två svarta barn.

"Bruna barn agerar slavar"

– Som mamma till ett afrosvenskt barn undrar jag hur ni tänker när ni säljer gardiner där bruna barn agerar slavar åt Pippi?, skriver Emelie på Facebook. Emelie menar också att Astrid Lindgrens värld har missbrukat sitt samhällsansvar. 

– De borde vara ett föredöme och se till att den här typen av förlegade grejer inte säljs. De förbättrar ju inte samhället genom att sprida den här typen av bilder, säger Emelie till P3 Nyheter.

Nu backar Astrid Lindgrens Värld, och skyller på att det varit "rörigt" i souvenirbutiken. 

Ritades på 40-talet

– Vi tog bort den här gardinen i somras, men det måste ha blivit fel i internkommunikationen som gjorde att några låg kvar i shopen. Vi beklagar verkligen, det var ett misstag, säger Ove Olsson, försäljningschef på Astrid Lindgrens värld, till Nyheter24.

Han menar att Astrid Lindgrens värld inte står bakom värderingarna som uttrycks på gardinen.

– Den här bilden gjordes på 40-talet, och då gällde andra värderingar. I dag passar det inte hos oss, säger Ove Olsson till Nyheter24.

Blir du upprörd av detta?
Tack för din röst!
Kommentera (97)
Kopiera länk
Dela