1 av 4
- Foto: Faksimil Tweet
2 av 4
3 av 4
4 av 4
- Foto: Faksimil Tweet

Polis skuldbelägger full kvinna efter våldtäkt på restaurang

"Oerhört viktigt att krögare tar sitt ansvar och inte överserverar. I natt brast detta vilket bidrog till en våldtäkt" – så twittrade en av poliserna bakom kontot YB Södermalm på torsdagen.


STOCKHOLM. Under torsdagsmorgonen skrev polisen Johan Säfström en tweet från YB Södermalms konto på Twitter. I den skrev han att en krögares servering av alkohol till en redan full kvinna bidrog till våldtäkten hon senare utsattes för inne på restaurangen.

 Det dröjde inte länge innan kritiken började trilla in. Dock tolkade många Säfströms tweet som att han menade att gärningsmannen var för full, vilket inte stämmer. Säfström syftade på att krögaren serverade en kvinna som blev för full och sedan våldtagen. 

Vem av dem menar du var full, offret?

– Ja, kvinnan var full.

Kan man verkligen beskylla kvinnan för att hon blev våldtagen?

– Nej, och det gör jag inte heller. Men jag hävdar att alkoholberusningen är en stark faktor i händelseförloppet. 

Men kan du förstå att man tolkar tweeten som att du beskyller kvinnan?

– Nej, faktiskt inte.  

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Börsen väntas fortsätta upp

Morgonens nyheter 23 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Aktivister slutar blockera motorvägar

Klimataktivistgruppen Återställ våtmarkerna slutar med sina uppmärksammade aktioner där de blockerar motorvägar. Nu ska de i stället rikta in sig på torvbrytning genom att gräva igen diken, säger Helen Wahlgren, presskontakt på Återställ våtmarkerna till Göteborgs-Posten.

Gazakriget splittrar USA:s toppuniversitet

Pro-palestinska demonstrationer orsakar stora spänningar mellan studenter och ledning på flera toppuniversitet i USA. På Columbia har föreläsningssalarna stängts, och på flera lärosäten växer motsättningarna om Gazakriget.

Asien hårdast drabbat av klimatförändringar

Asien är fortsatt den världsdel som är hårdast drabbad av klimatförändringar. Det visar en ny rapport från Världsmeteorologiska organisationen (WMO).

Tekniska problem för Nordea

Nordea upplevde under morgonen tekniska problem, rapporterar Aftonbladet.