Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Romer tvingades betala maten i förväg på restaurang

- 23/09/2014, 17:27
Kvinnan fick betala maten i förväg.

Kvinnan fick betala maten i förväg.

TT Bild

Två kvinnor fick betala maten i förväg på en restaurang eftersom de var romer: "Vi har haft problem med era landsmän".

KATRINEHOLM. Två romska kvinnor blev ombedda att betala sin mat i förväg på en restaurang, enligt en anmälan som har inkommit till Diskrimineringombudsmannen.

Till en början ifrågasatte inte den romska kvinnan personalens sätt att hantera betalningen, men när hon insåg att det endast gällde henne och hennes sällskap kände hon sig kränkt.

Då fick hon höra att det berodde på att restaurangen tidigare haft problem med hennes "landsmän".

Ställde inga frågor

Den anställda, som också betjänade sällskapet vid det nämnda tillfället, bekräftade för Nyheter24 att det var förskottsbetalning som gällde och att kvinnorna inte heller ställde några frågor.

Men uppgifterna går isär. Ägaren till restaurangen, Sally Tsoi, menar att förskottsbetalningen gäller alla gäster.

– Vi beklagar att dessa kvinnor har känt sig diskriminerade men fram tills i dag har vi inte fått någon anmälan från DO. Enligt vår restaurangpolicy tar vi förskottsbetalning under sommarperioden då vi har servering både inne och ute. Det står tydligt i vår meny. Förskottsbetalningen gäller alla matgäster i restaurangen, säger Tsoi till Nyheter24.

Hen berättade också att restaurangen vid ett tidigare tillfälle hade "haft problem med romer".

"Begära förskottsbetalning"

Enligt den anställda som Nyheter24 pratat med så ska restaurangen ha haft "problem med romer" vid ett tidigare tillfälle. För att få bukt med påstådda bedrägeriförsök ska de också ha fått rådet från polisen att "i stället för att polisanmäla i efterhand så ska vi begära förskottsbetalning".

Polisen i Katrineholm nekar till anklagelsen.

– Jag kan inte tänka mig att någon polis har sagt det här. För man får inte göra åtskillnad i etnicitet, säger Peter Johansson, polischef vid polisen i Katrineholm.

Hur kommer det sig att den anställda påstår det?

– Det får du fråga personen om.

Sally Tsoi, restaurangägaren, dementerar alla påståenden och menar att det som har sagts via telefon har misstolkats.