Kockarna fick sparken efter rasistisk dessert: "Skrev aldrig n-boll"

- 25/09/2014, 16:48 -
Kalle och Joakim fick sparken efter att en efterrätt de serverat uppmärksammades i media.
1 av 3

Kalle och Joakim fick sparken efter att en efterrätt de serverat uppmärksammades i media.

Privat

Kalle och Joakim.
2 av 3

Kalle och Joakim.

Privat

Menyn, som de menar, bevisar att n-boll aldrig skrevs.
3 av 3

Menyn, som de menar, bevisar att n-boll aldrig skrevs.

Privat

De fick sparken efter att ha serverat en rasistisk efterrätt. Nu slår de tillbaka och menar att n-boll aldrig användes och att det hela är ett mediedrev.

STOCKHOLMDet var precis efter att stjärnkocken Niklas Ekstedt hade slagit upp dörrarna till sin nya krog på Kåken i Stockholm som stark kritik riktades mot dem efter att ha serverat "negerbollar". Desserten serverades på ett fat som föreställde en svart kvinna i klänning som höll desserten framför sig

En av de ansvariga krögarna Joakim Almqvist sa då att de starka reaktionerna var rent larv. Kort därefter fick han och kollegan Kalle Nilsson sparken.

"Aldrig skrivit eller sagt n-boll"

Men nu slår killarna tillbaka och menar att de aldrig skrivit eller sagt n-boll, utan att ordet provocerades fram av DN-reportern som först pratade med dem.

– Vi ber verkligen om ursäkt för serveringen, men det har aldrig skrivits eller sagts n-boll, säger Nilsson till Nyheter24.

Varför gick ni ut och berättade att ordet aldrig sagts eller skrivits?

– Stureplansgruppen bad oss ligga lågt ett tag, så vi gick under jorden några dagar.

De blev väldigt chockade över vad de kallar mediedrevet som uppstod i samband med händelsen som sedan ledde till att Kåken valde att avsluta samarbetet med paret omgående.

– Det kom verkligen som en chock och vi blev ställda. Det kändes väldigt tråkigt, säger Nilsson till Nyheter24.

Har ni förståelse för uppståndelsen?

– Ja, det har vi. Det var dumt av oss att servera den i den utformningen. Hela menyn byggde på rätter och utföranden som är lite tabu och provocerande, men vi gick för långt med serveringen av den här.

Nilsson menar att allt redan från början gick fel efter att Dagens Nyheter fått in tipset om desserten.

– Vi blev felciterade och det spreds felaktiga uppgifter, säger Nilsson och fortsätter:

– Vi är inte arga på reportern, men vi är arga på mediedrevet som blev till av något som aldrig hänt. 

Kåken som krog har ju också fått mycket kritik efter det här. Vilket ansvar tar ni i det?

– Vi har så klart stort ansvar för det. Men vi lämnade snabbt och jag tror och hoppas inte att det har påverkat Kåken.

"Deras försvarstal är skitsnack"

Dagens nyheter slår dock ifrån sig kritiken och menar att deras reporter inte provocerade fram något, utan att Almqvist själv som använt sig av ordet n-boll.

– Det är förvisso tråkigt att två, säkerligen mycket duktiga kockar, blivit av med sina jobb – men deras försvarstal är skitsnack, säger Eric Ljunggren, chef för DN Sthlm till Nyheter24 och fortsätter:

– Vi fick tips från gäster som besökt Kåken om att de serverats en dessert som av personalen beskrevs som "negerboll". Gästerna upplevde detta som obehagligt.

"...eller negerbollar, som vi kallar dem"

Enligt Ljunggren såg konversationen mellan DN:s reporter och kocken ut så här:

Reporter: Sen har jag hört att det är något kontroversiellt med en dessert ni serverar, era chokladbollar. 

Joakim: Ja vi serverar ju då chokladbollar, eller negerbollar som vi kallar dem.

Reporter: Du tror inte att folk ser det som väldigt kontroversiellt att ni kallar dem negerbollar? 

Joakim: Vi menar ju inget illa med det här. Det är bara larv att folk blir upprörda. 

Reporter: Ok, sen har jag hört att ni även serverar efterrätten på ett något kontroversiellt sätt. 

Joakim: Ja vi har hittat en fin gammal ljusstake med en mörk kvinna i klänning på som vi serverar dem i. 

Reporter: Men ni måste ju förstå att det här ses som väldigt kontroversiellt. 

Joakim: Vi spelar lite på det här att man inte fick säga negerboll som liten innan man förstod varför.