Under en manifestation som asylkommitén i Gävle anordnat.
1 av 4
Under en manifestation som asylkommitén i Gävle anordnat. - Foto: Mari Al Adeshi
Mari har startat hashtagen #Låtdeåttaalbanerna stanna.
2 av 4
Mari har startat hashtagen #Låtdeåttaalbanerna stanna. - Foto: Mari Al Adeshi
Såhär ser det ut på plats.
3 av 4
Såhär ser det ut på plats. - Foto: Mari Al Adeshi
Sovplatsen sedan fyra veckor bak för de hungerstrejkande.
4 av 4
Sovplatsen sedan fyra veckor bak för de hungerstrejkande. - Foto: Mari Al Adeshi

Har inte ätit något på fyra veckor – i protest mot att de ska utvisas

27 dagar utan mat. Så länge har de protesterande albanerna utanför Migrationsverket i Gävle klarat sig.


Kanun

Kanun sträcker sig tillbaka till medeltiden då Lek Dukagjini, adelsman, reglerade hur stölder, mord och hämnd skulle skötas i hans klass. I dag, drygt 600 år senare finns regleringen kvar.

Källa: Genc H. Trnavci. 2008. "The Albanian customary law and the canon of Leke Dukagjini: A clash or synergy with modern law"

Inte första gången

Kroppen klarar i genomsnitt 63 dagar utan mat om man enbart lever på vatten. Långvarig svält kan dock ge nervskador och avdomningar redan tidigare under svältperioden.  

Nyheter24 har tidigare publicerat en debattartikel mot Migrationsverket angående en hungerstrejk i Göteborg.

För fyra veckor sedan satte sig åtta personer från Albanien på ett tåg från Söderhamn till Gävle. De riskerar att utvisas till ett land där trafficking, droger och maffia är en vardag. Ett land där det gamla straffsystemet kanun fortfarande är legitimt.

Bland de hungerstrejkande som består av fem män och tre kvinnor finns det tre föräldrar. Ett föräldrapar med barn i Albanien och en förälder som har barn i Sverige.

Hon gör allt för att hjälpa dem

Ända sedan dag ett har Mari Al Adeshi, 17, stått vid de strejkandes sida. Hon berättar om hur de levt under de senaste veckorna. Deras kost, som är nästintill obefintlig, har besått av vatten och te. Ibland med någon sockerbit i. Ett flertal av de strejkande har åkt in och ut på sjukhus under perioden men ändå kommit tillbaka till strejken i solidaritet med sina vänner. Mari och hennes vänner gör allt de kan för att dra sitt strå till stacken. De har kommit dit med filtar och riggat upp tält för de strejkande att sova i. De turas även om att sova där och har ofta någon lagkunnig med sig om någon avbrytare skulle dyka upp.

"Folk läser hellre om 5:2-dieten"

Mari och hennes vänner har ett flertal gånger försökt få tag på politiker. Både kommunala politiker och de i regeringen. Hon berättar att hon aldrig fått någon respons av dem och fått höra att de ska återkomma. Något svar har aldrig kommit. Däremot så har de funnit stöd hos asylkommitén i Gävle och särskilt hos Ingrid Thyr.

– Folk har en tendens av att bläddra förbi sådana här saker. De läser hellre om 5:2-dieten än om allvarliga saker. De litar blint på myndigheter och tänker att det ordnar sig eftersom att det, i alla fall i detta fall, är vuxna människor som kan klara sig själva, säger Mari till Nyheter24.

Mari och hennes vänner har försökt nå samtliga stora medier ett flertal gånger utan någon större framgång.

I Albanien väntar döden

Gefle Dagblad har tidigare rapporterat om Silvana, 27, som berättar att en utvisning är synonymt med döden. I Albanien tar släkten med skydd av kamun, lagen i egna händer vilket innebär blodsfejd. Medierna i Albanien har kontinuerligt rapporterat kring detta och de hotade menar att det är enkelt att få reda på vilka de är. Hon menar att de hellre stannar där och inväntar döden självmant än att möta den i Albanien.

Ingrid Thyr vid asylkommitén i Gävle menar att situationen ser mörk ut.

– Jag hoppas att det går bra för dem och jag förstår deras desperation. Situationen är avskyvärd och de riskerar att bli utvisade till blodsfejd i Albanien. Asylsökande från Albanien får nästan alltid avslag av Migrationsverket då de anser att poliskåren etcetera fungerar som det ska. De vet inte hur landet egentligen ser ut, säger hon till Nyheter24.

Nyheter24 har försökt nå Christian Blackmon, enhetschef för Migrationsverket i Gävle för en kommentar.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!