Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dyrare att snusa i Stefan Löfvens Sverige

Snart kommer det att bli dyrare att snusa om regeringens budgetförslag går igenom.
1 av 5

Snart kommer det att bli dyrare att snusa om regeringens budgetförslag går igenom.

Kanske kommer färre köpa snus om det blir dyrare.
2 av 5

Kanske kommer färre köpa snus om det blir dyrare.

AP

Så här lät det innan valet.
3 av 5

Så här lät det innan valet.

DN

Vissa kommer kanske sluta stoppa en pillra under läppen nästa år.
4 av 5

Vissa kommer kanske sluta stoppa en pillra under läppen nästa år.

TT NYHETSBYRÅN

Mångas mest värdefulla ägodel.
5 av 5

Mångas mest värdefulla ägodel.

NTB scanpix

Nyheter | 07/10/2014 15:49

Snart höjs priset på snuset om Löfven får bestämma. "Vi blev lite tagna på sängen när förslaget kom" säger Swedish Match informationschef.

Snart kommer det att bli dyrare att snusa. Får den nya regeringen som de vill kommer skatten på snus höjas med tolv procent. Priset på en dosa kommer då att höjas efter årsskiftet. 

– Vi blev lite tagna på sängen när förslaget kom, eftersom S och MP gick till val på att inte höja skatten mer på snus än cigaretter, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match, till Nyheter24

Socialdemokraterna var kritiska till högre snusskatt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville båda höja skatten lika mycket på snus och cigaretter, det vill säga åtta procent, skrev DN innan valet. De var kritiska till att Alliansen ville ha 22 procent högre skatt på snus och fyra procent på cigaretter. 

– Jag har svårt att förstå varför man ska lägga så mycket skatt på snus. Jag har inte sett några forskningsrapporter om att det blivit farligare, sa finansministern Magdalena Andersson till Expressen.

Patrik Hildingsson är något överraskad. 

–  De senaste årens prisökningar på snus utgörs till största del av skattehöjningar på närmare 250 procent. Det är i grunden olyckligt att gynna den skadliga cigaretten och de multinationella cigarettbolagen före det svenska snuset som bidragit till att svenska män har den lägsta cigarettkonsumtionen i EU liksom den lägsta förekomsten av tobaksrelaterade skador, säger Hildingsson till Nyheter 24.

Anledningen är folkhälsan

Att skatten höjs mer för snus har att göra med att antal rökare har minskat med åren, medan siffran på antalet snusare står still, framgår det i en utredning som Lena Hiort af Ornäs Leijon gjort inför budgetförslaget.

– Det är folkhälsan och risken för ökad smuggling av snus som är anledningen, säger hon till  Nyheter24.