Snart kommer det att bli dyrare att snusa om regeringens budgetförslag går igenom.
1 av 5
Snart kommer det att bli dyrare att snusa om regeringens budgetförslag går igenom.
Kanske kommer färre köpa snus om det blir dyrare.
2 av 5
Kanske kommer färre köpa snus om det blir dyrare. - Foto: AP
Så här lät det innan valet.
3 av 5
Så här lät det innan valet. - Foto: DN
Vissa kommer kanske sluta stoppa en pillra under läppen nästa år.
4 av 5
Vissa kommer kanske sluta stoppa en pillra under läppen nästa år. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Mångas mest värdefulla ägodel.
5 av 5
Mångas mest värdefulla ägodel. - Foto: NTB scanpix

Dyrare att snusa i Stefan Löfvens Sverige

Snart höjs priset på snuset om Löfven får bestämma. "Vi blev lite tagna på sängen när förslaget kom" säger Swedish Match informationschef.


Snusande i Sverige

Cirka en miljon svenskar snusar regelbundet, cirka 80 procent av dem är män och 20 procent är kvinnor. I snitt snusar medelsnusaren cirka 3,5 dosor per vecka, enligt Swedish Match

Snart kommer det att bli dyrare att snusa. Får den nya regeringen som de vill kommer skatten på snus höjas med tolv procent. Priset på en dosa kommer då att höjas efter årsskiftet. 

– Vi blev lite tagna på sängen när förslaget kom, eftersom S och MP gick till val på att inte höja skatten mer på snus än cigaretter, säger Patrik Hildingsson, informationschef på Swedish Match, till Nyheter24

Socialdemokraterna var kritiska till högre snusskatt

Socialdemokraterna och Miljöpartiet ville båda höja skatten lika mycket på snus och cigaretter, det vill säga åtta procent, skrev DN innan valet. De var kritiska till att Alliansen ville ha 22 procent högre skatt på snus och fyra procent på cigaretter. 

– Jag har svårt att förstå varför man ska lägga så mycket skatt på snus. Jag har inte sett några forskningsrapporter om att det blivit farligare, sa finansministern Magdalena Andersson till Expressen.

Patrik Hildingsson är något överraskad. 

–  De senaste årens prisökningar på snus utgörs till största del av skattehöjningar på närmare 250 procent. Det är i grunden olyckligt att gynna den skadliga cigaretten och de multinationella cigarettbolagen före det svenska snuset som bidragit till att svenska män har den lägsta cigarettkonsumtionen i EU liksom den lägsta förekomsten av tobaksrelaterade skador, säger Hildingsson till Nyheter 24.

Anledningen är folkhälsan

Att skatten höjs mer för snus har att göra med att antal rökare har minskat med åren, medan siffran på antalet snusare står still, framgår det i en utredning som Lena Hiort af Ornäs Leijon gjort inför budgetförslaget.

– Det är folkhälsan och risken för ökad smuggling av snus som är anledningen, säger hon till  Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Livstids fängelse för Jönköpingsmord

Kvinna döms – injicerade bakterier i sin dotter

En 30-årig kvinna döms till sex års fängelse för synnerligen grov misshandel på sin dotter i Ångermanland. Kvinnan gav flickan läkemedel och injicerade bakterier i henne vilket medförde livshotande skador.

Tysk politiker inför rätta – yttrade nazislogan

Den kontroversielle tyske politikern Björn Höcke, regional ledare för ultranationalistiska AFD, ställs inför rätta för att ha använt sig av slagord från nazitiden.

EU ska konkurrera bättre – men vem betalar?

EU ska bli bättre på det mesta för att kunna konkurrera globalt, manar medlemsländernas ledare på toppmöte i Bryssel. Men hur det ska gå till är en annan fråga – och inte minst hur det ska betalas.

Ung person livshotande skadad i skidolycka

En ung person under 20 år har skadats allvarligt i en skidolycka i Ramundberget. Nu vårdas personen på sjukhus med livshotande skador, uppger Sveriges Radio.

Använde föreningens pengar till hyran – åtalas

Mannen misstänks ha använt idrottsföreningens pengar till att bland annat betala sin egen hyra.