– När man ser z-ordet på menyn blir man gång på gång påmind om vad romer gått igenom, säger Emir Selimi.
1 av 3
– När man ser z-ordet på menyn blir man gång på gång påmind om vad romer gått igenom, säger Emir Selimi. - Foto: Unga Romer / TT
Emir Selimi menar att det inte är acceptabelt att sälja en korv med det namnet.
2 av 3
Emir Selimi menar att det inte är acceptabelt att sälja en korv med det namnet. - Foto: Emir Selimi
Det finns ett antal korvkiosker som säljer "zigenarwurst" i Stopckholm. Obs! Bilden har inget med artikeln att göra.
3 av 3
Det finns ett antal korvkiosker som säljer "zigenarwurst" i Stopckholm. Obs! Bilden har inget med artikeln att göra. - Foto: LEIF R JANSSON / TT

Unga romer protesterar mot "zigenarwurst"

Vissa korvkiosker säljer en korv som heter "zigenarwurst". Namnet måste bytas ut då det är kränkande, menar bland annat Unga Romers ordförande.


Debatt i Tyskland

Samma debatt förekommer i Tyskland, romer har känt sig diskriminerade. I staden Hannover är det förbjudet att ha ordet på menyn, enligt P4. 

Diskriminering av romer

Romer har varit förtryckta under lång tid. I Sverige fick man skottpengar om man dödade en rom år 1637. Och år 1959 fick de inte bo mer än tre veckor på samma ställe. 

På ett antal korvkiosker i centrala Stockholm går det att köpa en korv med namnet "zigenarwurst", något som har upprört flera personer. Namnet är problematiskt menar Emir Selimi, ordförande för Unga Romer. 

– Det är rasistiskt och kränkande. Det handlar om omedvetenhet om ordets betydelse, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Genom tiderna i historien har z-ordet använts på personer man har ansett vara smuts och som man inte har sett som välkomna. Ordet har förföljt oss romer. 

Påminner om förtryck

Selimi säger att de användningen av ordet ständigt gör romerna påminda om den diskriminering och förtryck de har utsatts för. Han jämför det med någon som blir mobbad och som alltid kommer att bli påmind om mobbningen när vissa ord används. 

– Och ändå använder man i dag på menyer i Sverige, år 2014. 

Förundersökningsledaren för Citypolisens hatbrottsgrupp, Daniel Godman, tycker att det är olämpligt att använda sig av ordet med tanke på romernas historia. 

– Det har ju en väldig skällsordslik och negativ klang för dem, så jag tycker att det är högst olämpligt att använda det uttrycket på offentliga ställen som kiosker och restauranger, säger Goldman till Sveriges Radio.

Ska polisanmäla

Men en av korvkioskägarna förstår inte problematiken med att han har "zigenarkorv" på menyn. Han säger de har haft korven på menyn i flera år till Sveriges Radio

– Han förstår inte att ordet är negativt. Men vi ska börja kommunicera med honom och vill lösa det här med respekt och förståelse, säger Selimi. 

Om inte korvkioskägaren ändrar menyn så kommer detta polisanmälas eftersom det handlar om hets mot folkgrupp menar han. 

Ska byta menyn 

När Nyheter24 ringer till en av kioskerna, Östermalms korvkiosk, som har ordet på sin menyn säger de att de ska byta ut menyn. Men det har de funderat på länge. 

– Jag tycker att ni ska ta det här med leverantörerna i stället, det är dem som döpt korven inte vi, säger en av kioskens ansvariga till Nyheter24.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!