Hon peppar unga på Instagram: #stoppamobbning

Det är flera unga som hör av sig till Sandra som har ett instakonto mot mobbning: – De är flera som inte vet vem de annars ska vända sig till.


Sandra Mattisson Dahl använder sin Instagram till att hjälpa dem som är utsätts för mobbning. Med hashtaggen #stoppamobbning lägger hon upp bilder som ska peppa unga människor. 

– Jag vill också dela med mig av min historia, jag var mobbad i nio år, berättar hon för Nyheter24.

Många barn hör av sig

Sandra har haft sitt instagramkonto sassabassaofficial i två år men det var för ett halvår sedan som kontot blev inriktad mot mobbning. I nuläget har hon cirka 10 000 följare.

– Det är många som hör av sig till mig. Barn och ungdomar som är mobbade, utfrysta eller som har det dåligt hemma. 

Går i terapi

De frågar henne om vad de ska göra och hur det ska gå till väga. Hon berättar att vissa skickar bilder och frågar om de är tjocka. 

Sandra brukar uppmana de som hör av sig att berätta för någon vuxen. Något hon själv aldrig gjorde. 

– Jag berättade aldrig för mina föräldrar, man tror ju att det är något fel på en själv.

Mobbningen resulterade i att Sandra blev psykisk sjuk. I dag, flera år efter, går hon i terapi,äter medicin och så är hon sjukskriven.

Har någon som mobbat dig hört av sig?

– Nej det har ingen gjort. Jag bor ju fortfarande i samma by som många av dem. Men vi säger ingenting till varandra när vi ses. 

Sandra blir ledsen över de historier som hon får höra av barn och ungdomar. Och hon blir arg på att samhället ser ut som det gör.

–Det är hemskt att det är så här. Lärarna ser inte. Jag tror inte de vill se, för de kanske inte vet inte hur de ska itu med det. 

Viktigt att berätta

I framtiden vill hon starta en hemsida där hon ska skriva om sin uppväxt och om sin väg tillbaka. Precis som med instagramkontot vill hon använda hemsidan till att peppa andra. 

Till de som på något sätt är utsatta för mobbning i dag vill hon säga: 

– Mobbaren mår oftast inte själva bra, ibland mår de bra av att trycka ned andra. Det är ju inte fel på dig bara för att de säger så. Och du måste berätta för en vuxen, det är viktigt att berätta för någon. 

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.

Polens president stoppar dagen efter-piller

Polens president Andrzej Duda använder sitt veto för att sätta stopp för regeringens planer på att lätta på restriktionerna mot receptfria akuta p-piller.

Polisen i Oskarshamn rapporterar om trafikolycka

"En personbil kolliderar med ett rådjur på E22 i höjd med Oskarshamn.", skriver polisen på sin hemsida.

Ica-chefens svar på kundernas hårda kritik mot nya varan: ”Våga prova”

1 timme sedan
Ica har fått hård kritik efter lanseringen av den nya "hushållsfärsen". Nu svarar matjätten på kundernas negativa kommentarer.