Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Samuel, 15 har ADHD – nu skriver han öppet brev till politikerna: "Vi kommer bli utstötta"

- 24/10/2014, 07:37 -
1 av 3

Blogg

Politikernas beslut kan bli förödande för barnen som behöver särskilt stöd.
2 av 3

Politikernas beslut kan bli förödande för barnen som behöver särskilt stöd.

TT NYHETSBYRÅN

Samuel trivs väldigt bra i sin nuvarande skola som är en resursskola.
3 av 3

Samuel trivs väldigt bra i sin nuvarande skola som är en resursskola.

Blogg

Samuel har Aspergers och ADHD. Nu sprids hans brev till politikerna som bestämt att barn med särskilda behov ska gå i den vanliga skolan: "Samhället kommer att få betala för det sen".

Samuel Bowallius är 15 år. Han är arg på politikerna i Täby. De har bestämt att elever som Samuel ska integreras i den vanliga skolan.

– De förstår inte att vi inte kommer att bli integrerade, vi kommer att bli utstötta och exkluderade, säger Samuel till Nyheter24.

Kommer förstöra framtiden

Han har skrivit ett öppet brev till politikerna som just nu delas i sociala medier. Där förklarar han hur politikernas beslut kommer drabba unga människor i liknande situation. 

Samuel vet det för att han själv har provat att gå i tre vanliga skolor. Där lärarna har missförstått honom och blivit arga. 

– Lärarna i de vanliga skolorna förstår inte den här typen av elever. Dessutom kommer mycket av ens energi gå åt till att fungera socialt. 

Kampen om att fungera socialt kommer att gå ut över skolarbetet menar han. Vilket resulterar i att man halkar efter, något som kan förstöra framtiden. 

Tror du inte att politikerna menar väl?

– Nej det tror jag inte. För hade de menat väl hade de frågat oss och våra föräldrar. De har de inte gjort. De vill nog bara spara pengar. 

"Beslutet är galet"

Han går själv i Helleboruskolan som är en resursskola i Täby, han tycker att politikerna har helt fel uppfattning om skolan.

– De verkar som de tror att vi inte har vänner och därför måste gå i en vanlig skola. Men de har helt fel, jag har en massa bra vänner här. 

Täbys politiker har bestämt att barn med särskilda behov inte ska få tilläggsbelopp längre. I stället ska skolpengen höjas. 


– Pengarna kommer inte följa mig som har behoven, utan de kommer det kommer fördelas på alla elever. 

Vad tror du att konsekvenserna kommer bli?

– De här människorna kommer inte få lika bra utbildning, de kommer att halka efter. Och det är samhället som kommer att få betala för det sen. Beslutet är helt galet.