1 av 3
- Foto: Blogg
Politikernas beslut kan bli förödande för barnen som behöver särskilt stöd.
2 av 3
Politikernas beslut kan bli förödande för barnen som behöver särskilt stöd. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Samuel trivs väldigt bra i sin nuvarande skola som är en resursskola.
3 av 3
Samuel trivs väldigt bra i sin nuvarande skola som är en resursskola. - Foto: Blogg

Samuel, 15 har ADHD – nu skriver han öppet brev till politikerna: "Vi kommer bli utstötta"

Samuel har Aspergers och ADHD. Nu sprids hans brev till politikerna som bestämt att barn med särskilda behov ska gå i den vanliga skolan: "Samhället kommer att få betala för det sen".


Samuels brev

Här kan du läsa Samuels brev

Tilläggsbeloppet

Tilläggsbeloppet är för barn med särskilda behov som de får för att klara av sin skolgång. I dag kan därför många skolor ta emot dessa elever. Tar man bort det beloppet kommer det slå mot bland annat Helleborusskolan, säger en talesman till SVT. Tanken är att fler elever i stället ska börja i vanliga skolor, säger Täby kommun enligt SVT

Samuel Bowallius är 15 år. Han är arg på politikerna i Täby. De har bestämt att elever som Samuel ska integreras i den vanliga skolan.

– De förstår inte att vi inte kommer att bli integrerade, vi kommer att bli utstötta och exkluderade, säger Samuel till Nyheter24.

Kommer förstöra framtiden

Han har skrivit ett öppet brev till politikerna som just nu delas i sociala medier. Där förklarar han hur politikernas beslut kommer drabba unga människor i liknande situation. 

Samuel vet det för att han själv har provat att gå i tre vanliga skolor. Där lärarna har missförstått honom och blivit arga. 

– Lärarna i de vanliga skolorna förstår inte den här typen av elever. Dessutom kommer mycket av ens energi gå åt till att fungera socialt. 

Kampen om att fungera socialt kommer att gå ut över skolarbetet menar han. Vilket resulterar i att man halkar efter, något som kan förstöra framtiden. 

Tror du inte att politikerna menar väl?

– Nej det tror jag inte. För hade de menat väl hade de frågat oss och våra föräldrar. De har de inte gjort. De vill nog bara spara pengar. 

"Beslutet är galet"

Han går själv i Helleboruskolan som är en resursskola i Täby, han tycker att politikerna har helt fel uppfattning om skolan.

– De verkar som de tror att vi inte har vänner och därför måste gå i en vanlig skola. Men de har helt fel, jag har en massa bra vänner här. 

Täbys politiker har bestämt att barn med särskilda behov inte ska få tilläggsbelopp längre. I stället ska skolpengen höjas. 


– Pengarna kommer inte följa mig som har behoven, utan de kommer det kommer fördelas på alla elever. 

Vad tror du att konsekvenserna kommer bli?

– De här människorna kommer inte få lika bra utbildning, de kommer att halka efter. Och det är samhället som kommer att få betala för det sen. Beslutet är helt galet. 

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

General Motors lyfter vinstprognos

Dödade 76 katter – för att katt repade hans bil

En sydkoreansk man har dömts till 14 månaders fängelse för att ha tagit livet av ett 70-tal katter.

Häktade flyttas under Eurovisionveckan

Arrestplatser i södra Sverige ska frigöras inför Eurovision Song Contest i Malmö. Detta för att polisen ska kunna hantera situationer där ett stort antal personer grips eller omhändertas, rapporterar Göteborgs-Posten.

Västervik: Polisen rapporterar om brand

"Brand på Gundelvägen, Gamleby.", skriver polisen på sin hemsida.

Finlands president: Tala mindre om krig

Sverige och Finland har som nya Nato-medlemmar en viktig roll i att bidra till fred, anser Finlands president Alexander Stubb. Det bästa sättet att undvika krig är att tala mindre och förbereda mer, säger Stubb i riksdagen.

Ny gränsdragning pågår i svårlöst konflikt

Armenien och Azerbajdzjan har börjat "fixa" sin hårt omstridda gräns, meddelar ärkefienderna. Gränsdragningen utgör ett försök att normalisera den ytterst frostiga relationen mellan länderna och undvika nya blodiga sammandrabbningar i regionen.