Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Pendlande par skiljer sig oftare än andra

- 03/11/2014, 12:24
Långa sträckor till jobbet kan förstöra relationen.
1 av 2

Långa sträckor till jobbet kan förstöra relationen.

TT NYHETSBYRÅN

Flera personer utsätter sin relation för fara varje dag.
2 av 2

Flera personer utsätter sin relation för fara varje dag.

Pontus Lundahl/Scanpix

Är du en av dem som måste åka långt till jobbet kan det vara så att det är läge att byta om du håller någon kär.

Bor du långt bort från jobbet och måste tillbringa en stor del av din tid på att pendla? Då är det kanske dags att byta jobb, i alla fall om du älskar din partner mer än jobbet. Det är nämligen en ökad risk för skilsmässa om långpendling är ett inslag i förhållandet, enligt Sveriges Radio. 

– Det är ju inte oväntat att långpendling kan vara påfrestande för relationen. Men det är skrämmande att vi fick de här resultaten, säger kulturgeografen Erika Sandow till Sveriges Radio.  

Tär på relationen

Den som har minst 45 minuter till jobbet utsätter förhållandet för stor prövning. Enligt henne så är det 40 procent större risk för skilsmässa bland par där den ena har en lång väg att pendla till jobbet. 

Någon som kan bekräfta att pendlingen kan tära på relationen är Izabela Jansson. Hon bor i Uppsala men veckopendlar till Östhammar för att komma till jobbet.

– Ibland behöver man ha närhet till sin käraste,  både när man är ledsen och när man är glad. Men nu finns bara telefonen som ersätter det, säger hon till Sveriges Radio.

Vart sjunde par skiljer sig

Av alla par som som undersöktes var det ungefär vart tionde av dem som separerade. Men bland pendlarna var det ungefär vart sjunde par. Men du ska inte vara för snabb att dumpa din långpendlande partner. 

– Det är ju inte så att alla som långpendlar skiljer sig. Jag tror ju att i och med att fler får erfarenheter av att pendla så hittar man strategier för att få vardagspusslet att gå ihop, säger hon till Sveriges Radio.